Ciclonul Zorba lovește Grecia. Turist român: „Vântul e puternic, abia poți să te ții pe picioare”

Data actualizării: Data publicării:
grecia furtuna

Furtuna Zorba dă peste cap vacanțele turiștilor din Grecia. Este cod roșu de furtuni în Creta, Peloponez, insulele Ionice și în Attica, regiunea unde se află și Atena.Este și cod portocaliu în Tesalia și în insulele de lângă Turcia.

Vântul va bate și cu 100 de kilometri pe oră și că se vor forma valuri care pot ajunge până la 11 metri înălțime. În plus, există risc de inundații și de alunecări de teren. Grecii sunt sfătuiți să iasă din case doar dacă este strict necesar în următoarele zile.

Circulația pe mare este afectată. Se așteaptă ca feriboturile care fac legătura între insule și continent să rămână astăzi și mâine în porturi.

Și turiștii români sunt afectați de vremea rea din Grecia. Aproximativ 20 de conaționali așteaptă o cursă Charter TAROM la ora 15.30, dar nu știu dacă vor decola. Nu au fost anunţaţi încă dacă mai zboară sau nu. Ionuţ Costin Pop, turist român în insula Zakynthos, spune că nu au primit niciun mesaj prin aplicațiile pentru urgențe și nu au fost contactați nici de autoritățile din România.

„Temperatura e undeva la 18-20 de grade, vântul e puternic, abia poți să te ții pe picioare. S-au închis școlile aici, s-a limitat accesul încă de acum vreo trei zile, dacă nu mă înșel, când vântul bătea la rafală cel puțin 90 de kilometri pe oră. Eram cu mașina staționați, am închiriat-o și ieri și azi aici, se mișca pur și simplu mașina. Nu se putea circula pe zonele costiere”, povestește Ionuț Costin Pop.

Furtuna a trecut ieri prin Italia, unde a provocat pagube importante. Valuri asemănătoare cu un tsunami s-au format în porturile siciliene. Mai multe bărci ancorate într-un golf din Acireale au fost distruse de apă. Valurile au ajuns până la şoseaua de coastă, iar traficul a fost îngreunat timp de mai multe ore.

Zorba este o furtună mult mai puternică decât cele formate în mod normal în regiune. Mai multe linii maritime au fost închise, în timp ce cursele aeriene aterizează sau decolează cu întârziere, din cauza furtunii. Au fost câteva ore de acalmie, iar feriboturile s-au umplut de turiştii care şi-au încheiat vacanţele mai repede din cauza vremii proaste.

Se aşteaptă rafale de până la 100 km/h şi valuri de 10 metri. Vântul bate foarte, foarte tare, sunt valuri destul de puternice în acest moment pe mare. Un sezon stricat de vreme pentru greci, un sezon de la care aveau foarte mari aşteptări, era prima vară după recesiune în care sperau ca afluxul foarte mari de turişti să le aducă venuituri însemnate”, relatează Adrian Cojocaru, jurnalist Digi24.

Pompierii greci au primit sute de apeluri pentru tăierea unor copaci, care riscau să fie doborâţi de vânt peste oameni, case sau maşini. În zonele care ar urma să fie afectate grav, autorităţile centrale au trimis întăriri. Meteorologii spun că vântul puternic şi valurile uriaşe nu vor fi singurele probleme.

Va duce la probleme cel puţin pe zonele costiere din estul-sudul Greciei, vestul Turciei, pentru ca acolo avem și un relief mai inalt, avem munți, dealuri, iar această cantitate de apă nu va putea să intre în pământ toată, vor apărea scurgeri pe versanți și cu siguranță vor fi și probleme de ordin hidrologic”, spune Mihai Timu, meteorolog ANM.

La Izmir, în Turcia, vântul bate deja cu putere. Căpităniile porturilor au avertizat vapoarele că valurile vor fi şi mai mari. Intensitatea maximă a furtunii va fi atinsă aici duminică.

Citiți și:  Fenomen meteo extrem de rar în Europa. O furtună-hibrid va lovi continentul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri