Sari la conținut

INTERCEPTĂRI. Un imens scandal e pe punctul de a izbucni și în Polonia

„Rolul nostru nu este de a proteja puterea”, arată Wprost într-un editorial argumentativ.

Potrivit revistei, ministrul de Externe ar fi spus că alianţa polonezo-americană nu valorează nimic şi oferă un fals sentiment de securitate. În aceeaşi discuţie, Radoslaw Sikorski - considerat unul dintre activi diplomați ai Europei, cu poziții ferme la adresa Rusiei în criza cu Ucraina - ar afirma că alianţa cu SUA ar îndepărta Polonia de Germania şi Rusia. Declarațiile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât președintele Barack Obama a vizitat pentru a doua oară Polonia, în urmă cu două săptămâni.

Mai mult, numele lui Sikorski a fost vehiculat ca unul dintre potențialii înlocuitori ai șefei diplomației europene, Catherine Ashton.

Aceeaşi publicaţie a mai dezvăluit recent un aranjament între Banca Centrală şi Guvern. Toate acestea au provocat o criză politică în Polonia, iar premierul Donald Tusk nu exclude organizarea de alegeri anticipate. 

„Tu ştii că alianţa polonezo-americană nu valorează nimic. Ea este chiar dăunătoare, pentru că oferă Poloniei un fals sentiment de securitate”, ar fi declarat şeful diplomaţiei într-o conversaţie cu un fost ministru al Finanţelor, Jacek Rostowski.

„Bullshit! Intrăm în conflict cu Germania, cu Rusia şi vom considera că totul este nemaipomenit, pentru că ne-am lipit de americani. Este complet naiv", ar fi continuat ministrul, potrivit unei transcrieri a înregistrării publicate pe site-ul Wprost, care nu precizează nici locul şi nici data acestei conversaţii înregistrate ilegal.

Malgorzata Kidawa-Blonska, o purtătoare de cuvânt a Guvernului, a refuzat duminică să comenteze cu privire la aceste noi înregistrări, adăugând că aşteaptă publicarea înregistrării complete, pe care săptămânalul a promis-o pentru luni.

Revista a provocat o furtună politică în Polonia, dezvăluind în urmă cu opt zile o conversaţie, înregistrată fără ca aceştia să ştie, între guvernatorul Băncii centrale Marek Belka şi ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz.

Într-un restaurant frecventat de membri ai cercurilor politice de la Varşovia, cei doi oficiali de rang înalt au discutat în mod liber, în iulie 2013, despre un eventual ajutor din partea băncii centrale faţă de bugetul de stat, în schimbul unei demisii a ministrului Finanţelor de la acea vreme, Jacek Rostowski. Între timp, acesta a părăsit postul.

Publicarea acestor înregistrări a provocat o criză politică în Polonia, opoziţia cerând demisia Guvernului de centru-dreapta condus de către Donald Tusk. Premierul nu a exclus, la mai mult de un an înainte de termenul prevăzut pentru toamna lui 2015, posibilitatea organizării unor alegeri anticipate.