La ce să se aștepte românii după Brexit? Răspunsul ambasadorului Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
andrew noble
Din articol

Cu acord sau fără acord, aceasta este întrebarea pe care şi-o pune toată lumea când se vorbeşte despre Brexit. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care este programată pentru data de 31 octombrie, încă are multe necunoscute. Trimisul reginei la Bucureşti, ambasadorul Andrew Noble, a lămurit o parte din aceste chestiuni, în exclusivitate pentru telespectatorii Digi24.

Cristina Cileacu: Dle ambasor, 31 octombrie va fi curând şi toată lumea se aşteaptă, aşa cum a spus şi premierul dvs, la un Brexit fără acord. Va fi un Brexit fără acord?

Andrew Noble: Ar trebui să atrag atenţia la ceea ce a spus premierul meu, că el intenţionează să fie un acord. Iar guvernul britanic munceşte din greu să fie un acord, sunt două runde de negocieri care au loc în fiecare săptămână, cu David Frost şi ministrul nostru responsabil, la Bruxelles. Ei fac progrese bune şi intenţionăm să avem un acord, dar va fi nevoie de compromisuri de ambele părţi, dar dacă va fi şi voinţă politică atunci vom fi siguri că putem ajunge la un acord.

Cristina Cileacu: Arată Uniunea Europeană disponibilitate pentru a renegocia ceea ce s-a negociat deja până acum?

Andrew Noble: Discuţiile care au avut loc la Bruxelles au fost foarte constructive, într-adevăr. Nu vorbim încă despre o reuşită, nu avem încă intenţia să avem o reuşită, dar zona de discuţii este foarte redusă. Aşa cum s-a mai spus, marea problemă este backstop-ul (n.r. paragraful de reasigurare), o chestiune pe care probabil cei mai mulţi oameni nu o înţeleg, este o chestiune complexă despre viitorul comerţului pe insula Irlanda. Iar acesta este principalul motiv pentru care acordul încă nu este făcut. Ne-am gândit mult cum aranjamente alternative ar putea să răspundă aceloraşi cerinţe precum „paragraful de reasigurare" şi acest lucru se tot discută.

Românii şi Brexitul

Cristina Cileacu: Ştiu că a fost un telefon între ministrul dvs responsabil şi ministrul nostru al afacerilor externe, despre românii care trăiesc, lucrează şi studiază în Marea Britanie. La ce să se aştepte?

Andrew Noble: Românii care trăiesc în Marea Britanie şi britanicii care trăiesc aici sunt prioritari pentru ambele guverne. Aşa că vorbim despre ei foarte mult. Sunt bucuros să spun că cifrele pe care tocmai le-am văzut spun că 187 de mii dintre românii care trăiesc în Marea Britanie au aplicat deja pentru statutul de rezident. Este o proporţie foarte bună, cred că ei sunt cei mai mulţi prin comparaţie cu alte naţionalităţi care aplică la acest statut. Cam jumătate dintre cetăţenii UE au aplicat şi ei aplică pentru o schemă care le va garanta drepturile mai departe şi cred că încrederea pe care cei 187 de mii de români au arătat-o deja pentru acest sistem, ar trebui să-i facă şi pe ceilalţi să aplice.

Cristina Cileacu: A fost o informaţie conform căreia studenţii vor avea, după ce îşi termină studiile, doar doi ani de rămânere în Marea Britanie ca să îşi poată căuta un loc de muncă. Care sunt informaţiile exacte în acest caz?

Andrew Noble: În acest moment, studenţii români sunt trataţi precum cetăţeni UE şi de aceea li se aplică alte reguli. Dar, studenţii din alte ţări acum au dreptul doar la 3 luni pentru a-şi găsi un loc de muncă, după ce-şi termină studiile. Noua schemă, care intră în vigoare în 2021, care este pentru studenţii internaţionali, le va da 2 ani pentru a-şi căuta un loc de muncă, la finalul cărora, dacă au un job bazat pe competenţe vor putea aplica la o schemă bazată pe competenţe pentru a-şi extinde perioada de şedere. Dar românii se vor bucura de drepturi diferite, atât timp cât perioada de implementare a Brexit este funcţională, lucru care este bineînţeles stipulat în acordul negociat, de aceea noi credem că este foarte important ca ambele părţi să lucreze greu ca să ajungă la acest acord.

Noutăţi despre călătoriile în Marea Britanie

Cristina Cileacu: Şi dacă vorbim despre libera circulaţie, vor putea oamenii să calătorească în Marea Britanie şi din Marea Britanie cu sau fără viză? Cum se va întâmpla acest lucru după Brexit?

Andrew Noble: Cred că aici sunt doar veşti bune. În proiectul care este pregătit şi a fost mereu în plan se spune că putem călători cu o carte de identitate sau cu paşaportul, dacă folosim porţile E. Dar putem continua, cel puţin acum, să folosim cartea de identitate, nu va fi nevoie de o viză. Românii care nu sunt rezidenţi în Marea Britanie pot călători timp de 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile. Guvernul tocmai a adus două îmbunătăţiri sistemului. Dacă stai acolo timp de 3 luni şi îţi dai seama că ai nevoie să stai mai mult, atunci poţi să aplici să rămâi pentru o perioadă de până la 3 ani, cu o perioadă de ieşire temporară. Iar guvernul tocmai a anulat taxa care trebuia plătită pentru această a doua cerere şi este ştearsă şi obligaţia de a aştepta timp de 3 luni. În viitor vei putea să aplici oricând, după ce ajungi în Marea Britanie.

Scenariul de evitat: Brexit fără acord cu UE

Cristina Cileacu: Recent guvernul dvs a făcut public un raport despre ce se va întâmpla dacă va fi un Brexit fără acord. Şi acesta nu arată aşa de bine. Ce se întâmplă dacă va fi Brexit fără acord?

Andrew Noble: Muncim mult să evităm să se întâmple aşa, dar lucrăm şi la planuri de intervenţie pentru posibilitatea în care va fi Brexit fără acord. Iar aceasta este una dintre posibilităţile recunoscute şi într-un document al opoziţiei, aşa că trebuie să fim capabili să facem faţă provocărilor cât de bine putem. Acesta este centrul discuţiilor noastre cu guvernul României şi cu toate guvernele din UE. Desigur, vor fi condiţii mai dificile, dar toţi acceptăm acest lucru şi de aceea cerem flexibilitatea de care avem nevoie în negocieri, ca să ne asigurăm că un backstop (n.r. paragraf de reasigurare) nedemocratic, care ar avea implicaţii în cazul populaţiei din Irlanda de Nord, fără ca ei să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte taxele care li s-ar aplica, trebuie scos din acordul de retragere şi apoi, suntem foarte siguri că Westminster va accepta acordul de ieşire din UE, ca să împiedice un Brexit fără acord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri