EXCLUSIV. Ministrul afacerilor europene din Ungaria: Parlamentul European teorizează politic

Data actualizării: Data publicării:
ministrul ungar al afacerilor europene

Ministrul pentru afaceri europene din Ungaria, Szabolcs Takács, acuză instituţiile comunitare, într-un interviu pentru Digi24, că terorizează statele membre care au opinii diferite faţă de Bruxelles şi că au început o vânătoare de vrăjitoare.

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Aşa cum ştiţi, şi România a fost puternic criticată. Credeţi că avem aceleaşi probleme? Pentru că suntem mereu asociaţi Ungariei şi Poloniei. Ce credeţi despre situaţia din România? Credeţi că este încălcat statul de drept?

Szabolcs Takács, ministrul ungar pentru afaceri europene: Noi avem un principiu foarte solid, acela că nu ne amestecăm în treburile interne ale altor state membre. Şi noi la rândul nostru aşteptăm acest lucru din partea altor ţări şi mai ales din partea instituţiilor. Parlamentul European îşi înţelege greşit menirea când începe o vânătoare de vrăjitoare la adresa unor state membre, când ne tratează discriminatoriu şi refuză să ia în considerare probleme similare din alte state membre. Nu e deloc corect. Parlamentul European ar trebui să aibă rolul de a proteja interesele cetăţenilor Uniunii Europene. Dar în loc să facă asta, terorizează politic. Marginalizează ţările cu opinii diferite sau vin cu o părere opusă pentru a da impresia unei dezbateri democratice. Desigur, noi respingem astfel de practici şi suntem de acord cu abordarea României pe timpul preşedinţiei. Şi anume intenţia de a înlătura dublul standard dintre statele membre şi Uniunea Europeană.

- Cum răspundeţi acuzaţiilor celor care spun că în Ungaria democraţia a murit?

- Dacă vorbiţi despre percepţie, vă pot confirma că există un interes politic de a crea această percepţie cum că ar exista o problemă cu democraţia...

- Cu ce scop? De ce şi-ar dori să creeze o astfel de imagine?

- În Europa se dă o luptă uriaşă între două mari grupuri. Din punct de vedere instituţional, aceasta este o bătălie între federaliştii din Uniunea Europeană, care şi-ar dori să impună o legislaţie mai amplă la nivelul UE şi să înlăture competenţele statelor membre. Celălalt grup, din care facem şi noi parte, este grupul suveranilor, care îşi doreşte ca statele să păstreze cât mai multe puteri. Dar nu înseamnă că suntem împotriva Uniunii Europene. E fals. Cei mai mulţi alegători maghiari sunt proeuropeni, la fel ca Guvernul maghiar. Noi suntem împotriva birocraţiei federaliste impuse de la Bruxelles. Acesta este unul dintre aspectele unde există o ruptură. Şi mai important, se dă o bătălie între cei care vor să păstreze valorile pe care s-a construit Europa: identitate, tradiţii, cultură, chiar şi moştenirea iudeo-creştină. De cealaltă parte, sunt cei care promovează societăţi deschise în care tradiţiile şi cultura europeană sunt complet ignorate. Vor să creeze o societate multiculturală în Europa care ignoră complet identitatea constituţională a statelor membre, tradiţiile şi istoria lor. Aici e o problemă. Ungaria a pornit cu o atitudine foarte dură în această bătălie, de aceea au şi apărut acuzaţiile despre nerespectarea democraţiei. De aceea citiţi prin presa liberală din Europa şi din afara ei despre probleme democraţiei din Ungaria. Dar adevărul este că la noi vin din ce în ce mai mulţi investitori. Oamenii investesc bani pentru că au convingerea că au un viitor aici, se pot baza pe noi şi au oportunităţi. Cifrele şi nivelul de dezvoltare vorbesc de la sine. Restul sunt doar acuzaţii şi insinuări. Când vine vorba de chestiuni reale, nimeni nu aduce dovezi, nimeni nu are statistici reale. Totul face parte din viaţa politică, ne-am obişnuit. Am arătat că suntem consecvenţi. Tot ce ne dorim este să apărăm interesul cetăţenilor noştri, dar şi al celorlalţi europeni. Vrem să păstrăm Europa aşa cum este şi va fi o bătălie lungă. Nimeni nu cedează, aşa că ne aşteptăm la dezbateri şi mai agresive.

- Deci spuneţi că în Uniunea Europeană se dă o luptă?

- Din punct de vedere politic, da, cred că se dă o luptă. Nu vreau să las impresia că se dă o luptă reală, dar politic vorbind există interese contrare foarte puternice. Noi avem o singură opţiune: să continuăm să apărăm interesele cetăţenilor noştri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri