Sari la conținut

Percheziții la Bruxelles legate de atentatele din Franța

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Șase percheziții au loc în mai multe suburbii ale zone metropolitane, inclusiv la Molenbeek, și vizează apropiații, familia și prietenii presupusului terorist.

Autoritățile au spus că dosarul în temeiul căruia se întreprind aceste acțiuni era deja deschis și era legat de plecarea lui Hadfi în Siria.

Bilal Hadfi, de 20 de ani, având cetățenie franceză, dar cu rezidență în Belgia, este unul dintre atacatorii care s-au aruncat în aer pe esplanda Stade de France la 13 noiembrie.

O altă percheziție a fost întreprinsă luni în cartierul Laeken din Bruxelles, în legătură cu dosarul atentatelor de la Paris. A fost reținută o persoană, al cărei grad de „implicare” rămâne de stabilit, potrivit Parchetului.  

Pe de altă parte, premierul belgian Charles Michel a respins, joi, criticile la adresa serviciilor de securitate ale regatului, după atentatele de la Paris, precizând că informațiile pe care le-a furnizat Belgia au contribuit, miercuri, la declanșarea operațiunii din suburbia pariziană Saint-Denis, care a vizat o celulă a jihadiștilor.

„Nu accept criticile care au vizat denigrarea muncii serviciilor noastre de securitate”, a declarat Charles Michel într-un discurs pronunțat în fața Camerei Deputaților în care a chemat la unitate națională.

„Ieri, la Saint-Denis, a fost împiedicat un atentat grație informațiilor furnizate de echipele belgiene”, a spus premierul, în aplauzele deputaților majorității și opoziției.

„Vreau să mulțumesc polițiștilor, agenților de informații, magistraților, anchetatorilor noștri pentru curaj și mobilizare. Grație lor au fost salvate vieți”, a spus prim-ministrul, menționând, în afară de asaltul polițiștilor francezi de la Saint-Denis, și operațiunea antiteroristă de la începutul anului de la Verviers (estul Belgiei).

Șeful guvernului belgian, care se află la putere de un an, a subliniat că atentatele comise la Paris își au originea în Siria și că au fost comise de o „celulă franco-belgiană”.

Pe de altă parte, el a anunțat o serie de măsuri antiterorism și a prevăzut în bugetul de anul viitor suma de 400 de milioane de euro pentru securitate, promițând în același timp că vor fi respectate libertățile individuale.  

Pe aceeași temă