UE pierde o mie de miliarde de euro anual din cauza evaziunii fiscale

Data publicării:
steag UE ec-2.europa.eu

Preţuri convenabile pentru consumatori, reducerea preţurilor de import şi o producţie internă suficientă pentru a satisface necesarul de energie al Uniunii sunt obiectivele pe care şi le propun liderii europeni pentru următorii ani. Realizarea lor va ajuta blocul comunitar să fie competitiv în întrecerea pe pieţele globale cu Statele Unite sau puterile emergente.

Situaţia de astăzi nu este deloc încurajatoare: importurile zilnice de petrol în UE sunt în valoare de un miliard de euro pe zi, iar dacă nu sunt găsite surse alternative, dependenţa energetică a Uniunii faţă de resurse externe va fi de 80 la sută.

Combaterea evaziunii şi fraudei fiscale este cea de-a doua temă a reuniunii.

„Pierderile totale din cauza fraudelor fiscale şi a evaziunii sunt estimate la o mie de miliarde de euro pe an. Haideţi să punem această sumă în context: o mie de miliarde de euro este aproape dublul deficitului bugetar al tuturor statelor membre la un loc, în 2012”, a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Bruxelles-ul încearcă, de ceva vreme, să scoată la lumină aceşti bani şi cere mai multă transparenţă din partea statelor membre. În plus, mari corporaţii, precum Apple, Starbucks sau Google, profită de ferestre legislative pentru a se sustrage plăţii unor impozite pe măsura profiturilor lor.

Comisia Europeană propune ca, din 2015, toate ţările să facă schimb automat de informaţii în ceea ce priveşte conturile bancare, toate formele de venit, câştiguri din capital, dividende şi dobânzi. O cerere care, însă, este puţin probabil să fie acceptată de Austria şi Luxemburg, care nu vor să renunţe total la secretul bancar.

Bruxelles-ul ar vrea ca Uniunea Europeană să aibă o poziţie unitară în privinţa luptei contra evaziunii fiscale, cu atât mai mult cu cât este şi o temă a reuniunii de luna viitoare a liderilor G8, din cele mai industrializate economii ale lumii.

În urma dezvăluirilor de la începutul lunii trecute despre existenţa a 2,5 milioane de conturi secrete în paradisuri fiscale, care ar însuma 32 de mii de miliarde de dolari, ţările occidentale, printe care şi Statele Unite, au pornit anchete şi o întreagă campanie de a împiedica şi pedepsi astfel de practici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri