Un membru cheie al cabinetului de război al lui Netanyahu îl acuză că nu spune adevărul despre obiectivele militare din Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Gadi Eisenkot
Un membru cheie al cabinetului de război al Israelului l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că nu a spus adevărul despre obiectivele militare din Gaza, scriu BBC și The Gurdian. Gadi Eisenkot, fost șef de stat major al Forțelor de Apărare ale Israelului, a spus că doar un acord de încetare a focului poate duce la eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza, și că este puțin probabil ca Israelul să-și atingă obiectivul de „victorie totală” asupra grupării militante islamiste. FOTO: Profimedia Images

Un membru cheie al cabinetului de război al Israelului l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că nu a spus adevărul despre obiectivele militare din Gaza, scriu BBC și The Gurdian. Gadi Eisenkot, fost șef de stat major al Forțelor de Apărare ale Israelului, a spus că doar un acord de încetare a focului poate duce la eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza, și că este puțin probabil ca Israelul să-și atingă obiectivul de „victorie totală” asupra grupării militante islamiste.

Gadi Eisenkot a lansat un atac puternic la adresa premierului israelian și a criticat modul în care Benjamin Netanyahu a gestionat campania împotriva Hamas.

Declarațiile lui vin în contextul în care în Israel crește îngrijorarea cu privire la faptul că nu se văd progrese spre o „victorie totală”, scopul declarat al campaniei asumat de premierul israelian.

Netanyahu l-a invitat pe Eisenkot, un oponent politic, să facă parte din cabinetul de război format la scurt timp după atacurile din 7 octombrie, în care au murit 1.200 de israelieni, majoritatea civili. Eisenkot, al cărui fiu în vârstă de 25 de ani a fost ucis în decembrie în timp ce lupta în Gaza, a declarat pentru Channel 12 din Israel, că „ostaticii se vor întoarce în viață doar dacă există un acord pentru o pauză importantă a luptei”. El a spus că e o iluzie să susții că ostaticii ar putea fi eliberați prin alte mijloace decât printr-un acord. 

Într-o critică fină la adresa lui Netanyahu, Eisenkot a spus că deciziile strategice cu privire la direcția războiului trebuie luate de urgență. Fostul general a respins și informațiile potrivit cărora armata ar fi dat o lovitură decisivă Hamas. ”Oricine evocă înfrângerea totală (a grupului Hamas – n.red.) nu spune adevărul. De aceea, nu ar trebui să spunem povești. În acest moment, situația din Fâșia Gaza este de așa natură încât obiectivele războiului nu au fost atinse”, a declarat el.

Comentariile lui Eisenkot sunt cel mai recent semn al dezacordului profund între liderii politici și militari cu privire la direcția ofensivei Israelului asupra Hamas.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis 1.140 de persoane, majoritatea civili.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului, dintre care aproximativ 100 au fost eliberate pe fondul unui armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie. Potrivit Israelului, 132 rămân deţinute, dintre care 27 ar fi murit.

În represalii, Israelul a promis că va elimina Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007. Potrivit guvernării Hamas, 24.762 de persoane, marea majoritate femei şi minori, au fost ucise în atacuri.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri