VIDEO. Ce se întâmplă pe „plaja de sticlă”, fostul depozit de deșeuri transformat de valurile oceanice într-un peisaj uluitor

Data actualizării: Data publicării:
harta

La jumătate de oră distanță de orașul portuar Vladivostok se află o plajă mirobolantă, situată în Golful Ussuri, dar amenințată acum de turiștii care iau cu asalt malul acestei întinderi de la Oceanul Pacific.

1
1

1 | Poza 1 din 3
1
3 | Poza 2 din 3
3
2 | Poza 3 din 3
2
,

În perioada sovietică, în această zonă erau aruncate tonele de deșeuri ale unei fabrici de sticlă.

Cu timpul, însă, valurile oceanice au transformat cioburile în altceva: în miriade de pietricele multicolore de sticlă.

Mișcările valurilor au mărunțit și rotunjit fragmentele colțuroase de sticlă până când au ajuns la forma șlefuită, cu irizații diamantine, din prezent.

Peste decenii, ceea ce în URSS era doar încă un loc de vărsat deșeuri avea să devină una dintre principalele atracții turistice din arealul Vladivostokului. Numai că turismul trage după el diverse riscuri.

În cazul de față, dispariția acestor pietre de sticlă. Publicația The Siberian Times a postat o filmare în care două turiste chineze burdușesc mai multe pungi cu aceste bijuterii naturale pentru a le lua acasă. Ca cele două femei sunt zeci, sute de turiști, chiar dacă pe plajă există semne de avertizare cu mesajul explicit de a nu considera pietrele drept suveniruri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar nu numai turiștii ar putea duce la dispariția acestei plaje, ci și acțiunea abrazivă a valurilor, care le-au șlefuit forma actuală.

Profesorul Piotr Brovko, de la Univeristatea Federală a Estului Îndepărtat, a avertizat că această fâșie ar putea dispărea în două decenii. Bucățile de sticlă ar putea fi transformate de valuri într-un „nisip obișnuit”.

„Este evident că avem o cantitate suficientă de sticlă pentru o generație – dar mai târziu se va transforma într-un nisip obișnuit. Astăzi, pietricele dispar din cauza abraziunii, precum și din cauza oamenilor care le tratează ca pe niște suveniruri”, a declarat profesorul pentru The Siberian Times.

„Vine autocare după autocare aici. Și toți turiștii se întorc în autocare cu câte o pungă plină cu pietre”, a afirmat o localnică.

Mai există o singură astfel de plajă în lume, pe lângă cea din Rusia: lângă Fort Bragg, în California.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri