Kremlinul își declară satisfacția față de reprimarea violentă a protestelor: „Legea se aplică cu severitate împotriva huliganilor”

Data publicării:
Un bărbat pus la pământ cu brutalitate de polițiștii ruși. Lângă el, masca de protecție anti-covid i-a căzut în timpul altercației.
Polițiștii ruși pun la pământ un protestatar în timpul manifestațiilor pașnice din Moscova. Foto: Profimedia Images

Autoritățile de la Kremlin și-au exprimat sprijinul față de reprimarea manifestațiilor pașnice ale opoziției la regimul Vladimir Putin, desfășurate în ultimele weekenduri în peste 140 de orașe din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a afirmat că măsurile luate de polițiștii ruși au fost adecvate pentru că „este vorba de manifestații ilegale”.

„Este vorba de manifestaţii ilegale. În mod firesc, poliţia ia măsuri împotriva participanţilor la demonstraţii ilegale”, a declarat Peskov, citat de Interfax și Agerpres, adăugând că la marşurile din urmă cu o zi au participat destui „huligani şi provocatori cu un comportament mai mult sau mai puţin agresiv faţă de oamenii legii, ceea ce este inacceptabil”. „Prin urmare, poliţia a acţionat şi a luat măsuri”, a adăugat Peskov care a mai spus că nu se pune problema vreunui „dialog cu huliganii şi provocatorii, împotriva cărora trebuie aplicată legea cu severitate”.

Rușii au ieșit în stradă în orașe de pe tot teritoriul Rusiei, inclusiv în orașele mari - Vladivostok, Novosibirsk, Ekaterinburg, Sankt Petersburg și Moscova. Manifestații ale opozanților la regimul Putin au avut loc în peste 140 de orașe din toată țara. Deși protestele au fost pașnice, forțele de ordine au folosit forță excesivă împotriva manifestanților, mai ales la Sankt Petersburg, unde polițiștii i-au lovit pe protestatari cu bastoanelor, au folosit gaze lacrimogene și bastoane cu șocuri electrice. Oamenii au ieșit în stradă în sprijinul lui Alexei Navalnîi, opozantul otrăvit în vara anului trecut și arestat după ce s-a întors în Rusia, în urmă cu două săptămâni.

În jur de 5.400 de protestatari au fost reținuți, printre aceștia numărându-se și în jur de 82 de jurnaliști. Peskov a încercat să minimalizeze evenimentele violente și arestarea ziariștilor - „Fiţi de acord că nu este vorba despre ceva cu caracter de masă, orice evaluări generalizatoare nu sunt adecvate aici”, a declarat Peskov, întrebat despre arestarea brutală a jurnaliştilor în timpul exercitării profesiei lor. În cursul manifestaţiilor de duminică au fost arestaţi jurnalişti chiar dacă purtau veste galbene cu înscrisul „Presa” pentru a putea fi identificaţi de către forţele de ordine.

Comentând o remarcă potrivit căreia jurnaliştii se aflau la proteste pentru a-şi exercita profesia şi nu pentru a-şi exprima poziţia, Peskov a reiterat că nu trebuie făcute generalizări, ci examinat fiecare caz în parte. „În general, jurnaliştii au putut să lucreze absolut normal, erau în veste şi nimeni nu i-a deranjat”, a concluzionat Peskov, în ciuda cazurilor concrete de jurnaliști arestați și brutalizați în timpul protestelor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri