Tot mai mulți români pleacă în străinătate. Efectul asupra Pilonului II de pensii

Data publicării:
grafic economie economic scadere shutterstock_351882113
Numărul tot mai mare al românilor care pleacă la muncă în străinătate pune sub presiune Pilonul II de pensii FOTO: Shutterstock

Numărul tot mai mare al românilor care pleacă la muncă în străinătate pune sub presiune Pilonul II de pensii. O spune Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat.

Doar în 2017 au plecat din ţară peste 20.000 de români, potrivit Institutului Naţional de Statistică, iar din 2007 până în prezent 3,4 milioane de români au ales viaţa în străinătate.

În septembrie 2018, la Pilonul II de pensii erau 10 miliarde de euro, în timp ce la Pilonul III, doar o jumătate de miliard de euro.

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR): „Dacă este să ne uităm la motivul pentru care sistemul pensiile private a fost introdus acum 10 ani principala motivație a fost legată de declinul demografic.

Motivația s-a amplificat pentru simplul motiv că nimeni nu a anticipat emigraţia masivă mai ales a populației tinere.

Principalul risc pentru sistemul de pensii private nu a fost riscul investițional, nici riscul operațional, ci riscul politic. Pentru că la fiecare 3 - 4 ani am văzut din nou tentația de a utiliza banii strânși pentru acoperirea unor deficite bugetare.

Lipsa unei legi a pensiilor private cred că este de fapt ultima verigă lipsă ca întreg lanțul să fie complet”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri