Americanii cer extrădări în dosarul lui Dumitru Martin

Data publicării:
americanii

Presupuşii complici ai lui Dumitru Martin nu sunt de găsit la birourile lor de la firma Polaris. Colegii spun că şi-au luat concediu de sărbători. Între timp, ofiţerii de peste Ocean strâng date împotriva lor.

Potrivit oficialilor americani, cei trei angajați ai Polaris, Anamaria Cruceru, Constantin Schiller și Marcel Banaga, l-ar fi ajutat pe patronul firmei, Dumitru Martin, să mituiască un ofițer din aviația militară americană.

Anchetatorii spun că cei patru români au pus la cale complotul pentru mituirea ofiţerului american în octombrie 2014. Ei încercau să prindă un contract de 12 milioane de dolari pentru baza militară de la Kogălniceanu. În schimbul banilor ar fi trebuit să construiască şi să livreze containere de depozitare. Timp de două luni, românii ar fi încercat să-l convingă pe ofiţerul sub acoperire să accepte un comision de zece la sută din valoarea contractului. Mita urma să fie mascată sub forma unor contracte de consultanţă.

„Ca parte a conspiraţiei, acuzaţii au prilejuit transferul a 100.000 de dolari din România către un cont bancar din Statele Unite ale Americii, plată destinată ofiţerului Forţelor Aeriene Americane. Acuzaţii nu ştiau că ofiţerul american colabora cu agenţii federali, iar firma Polaris nu ar fi primit niciun contract”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA.

În iulie 2015, Dumitru Martin şi subordonaţii săi au depus la Forţele Aeriene ale SUA o ofertă pentru a furniza containerele. Pe 15 septembrie, Dumitru Martin s-a dus la Baza aeriană Travis din Fairfield, California, pentru a semna documentele şi contractele fictive, spun anchetatorii. FBI a intrat pe fir şi l-a arestat pe patronul român, iar anchetatorii i-au pus sub acuzare şi pe cei trei angajaţi ai firmei de salubritate. Decizia finală va fi a judecătorilor.

În momentul în care va exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei americane, cei trei angajaţi ai Polaris vor fi preluaţi de Interpol şi duşi în Statele Unite ale Americii, să-şi ispăşească pedeapsa.

Dacă vor fi condamnaţi, cei patru români ar putea primi aproape 20 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari fiecare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri