FBI a deschis o anchetă penală în cazul prăbuşirii podului din Baltimore. Corpul unei a patra victime a fost recuperat de scafandri

Data publicării:
The container ship Dali as seen on Wednesday morning, March 27, 2024, at the site where it collided with the Francis Scott Key Bridge in Baltimore.
Foto: Profimedia

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a anunţat că a deschis luni o anchetă penală în cazul prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore, iar oficiali locali au confirmat recuperarea unui al patrulea cadavru, transmite Reuters.

Agenţi ai FBI au urcat la bordul navei cargou Dali pentru activităţi specifice în legătură cu accidentul, autorizate de instanţă, a declarat un purtător de cuvânt al FBI. Nu există alte informaţii disponibile pentru public, iar Biroul nu va face alte comentarii, a precizat el.

Între timp, trupul unei a patra victime a fost recuperat luni de scafandri, însă, la cererea familiei, identitatea sa nu a fost făcută publică, a transmis Comandamentul Unificat al Key Bridge într-un comunicat citat de Agerpres.

Podul Francis Scott Key s-a prăbuşit în râul Patapsco în dimineaţa zilei de 26 martie, după ce nava container a rămas fără energie electrică şi a lovit un stâlp de susţinere. Şase muncitori care lucrau la un segment de pod în acel moment au murit, însă cadavrele a doi dintre ei nu au fost încă găsite.

Ancheta se va concentra parţial pe întrebarea dacă echipajul a plecat din port ştiind că nava avea probleme serioase cu sistemele sale, a relatat mai devreme Washington Post.

Anchetatorii au recuperat 'cutia neagră' a navei, care furnizează date despre poziţie, viteză, direcţie, radar şi comunicaţiile audio şi radio, precum şi alarme.

Primăria din Baltimore a declarat luni că a angajat două firme de avocatură, luând în considerare să dea în judecată proprietarul Grace Ocean Pte Ltd., navlositorul Maersk şi operatorul Synergy Marine Group ai navei sub pavilion singaporez.

Şeful Consiliului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din SUA a declarat în Congres săptămâna trecută că anchetatorii săi au intervievat personalul cheie al navei.

Lucrările pentru înlăturarea epavei şi restabilirea traficului prin canalul de transport maritim al portului Baltimore continuă.

Înlocuirea podului va dura probabil ani, dar autorităţile au deschis două canale temporare pentru a permite unor nave cu tiraj redus să se deplaseze ocolind epava navei container.

În momentul accidentului, vasul Dali pleca din Baltimore spre Colombo, Sri Lanka, cu un echipaj de 21 de persoane, plus doi piloţi la bord pentru a-l ghida în afara portului.

Aceeaşi navă a fost implicată într-un incident în portul Anvers, Belgia, în 2016, când a lovit un chei în timp ce încerca să iasă dintr-un terminal de containere în Marea Nordului.

O inspecţie efectuată în iunie 2023 în San Antonio, Chile, a constatat că nava avea deficienţe la sistemele de propulsie şi auxiliare, potrivit datelor de pe site-ul public Equasis, care oferă informaţii despre nave.

Potrivit Autorităţii maritime şi portuare din Singapore, nava a trecut inspecţiile pentru porturi străine în iunie şi septembrie 2023.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri