Referendumul pentru eutanasierea câinilor maidanezi a fost aprobat în Consiliul General Bucureşti

Data publicării:
cainia maidanezi mediafax

ACTUALIZARE 15.05. Propunerea de organizare a referendumului a fost aprobată cu majoritatea voturilor consilierilor generali.  

Prima dată, în 23 de ani, avem o consultare a populației de-adevăratelea. Ce vor dori bucureștenii, asta voi face. Comunitățile nu pot horărî asupra eutanasierii. Nu i se poate opune decât voința în clar a cerățenilor urbei. Nu cunosc mai puternică transparență decât când întrebi oamenii în mod organizat”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

Acesta a mai anunțat că, până la referendum, ASPA va respecta legea și va aduna câinii fără stăpân de pe străzi, doar că într-un număr mult mai mare decât până acum.

Primarul Bucureștiului a mai anunțat că referendumul va costa 4 milioane 900 de mii, însă au fost alocați mai mulți bani, pentru orice eventualitate.

ACTUALIZARE 12.55. Primarul Sorin Oprescu a făcut o amplă declarație la începerea ședinței, motivând propunerea privitoare la referendum:

„Problema trenează de 23 de ani. Din cauza ipocriziei politicului, acum cadrul legislativ e ambiguu. Mă adresez celor care care își dau cu părerea fără să știe legile și ordonanțele pe care le dau. Ordonanța de urgență 155 din 2001 privind gestionarea câinilor permite eutanasierea, dacă în 7 zile nu au fost revendicați sau adoptati, legea 227 din 2002 reglementează acest lucru. Octombrie 2007, fostul senator PC Marius Marinescu s-a bătut în Parlament pentru modificarea legii 205 din 2004, iar din ianuarie 2008 a fost adoptată. Pevede: este interzisă eutanasierea cu excepția câinilor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. Dacă inițial legea se referea la animale cu deținători, ea a avut efecte și asupra celor fără. Au avut grijă ONG-urile. Parlamentarii votează legea nouă din 2008, ce modifică legea 205 din 2004, dar în același sens „să nu se permită eutanasierea”. Asta a îngreunat activitatea.

Ajungem în 2011, când vine propunerea PDL de modificare a legii 227 pe 2002, care în esență permitea eutanasierea. Proiectul de lege a fost atacat la CCR, care în ianuarie 2012 declară eutanasierea neconstituțională. Acum suntem în situația în care putem eutanasia doar câinii bolnavi, după ce veterinarii scriu vrafuri de documente.

Politicienilor și aleșilor locali, așteptăm ca Parlamentul să ia o decizie imediată, deși de 23 de ani se plimbă această responsabilitate. Nu pledez pentru una sau alta dintre soluții, nevrând să influențez pe nimeni, dar în 23 de ani toată lumea și-a dat cu părerea.

Am încercat toate aceste metode, poate nu la dimensiunile pe care le-am gândit cu toții. Am făcut ceea ce a ordonat legea și niciunul dintre oamenii care au lucrat la ASPA de-a lungul timpului nu a încălcat legea. Ea este ambiguă și când a fost mai greu pentru toți, au început să adreseze ONG-urile plângeri penale.

Am desființat adăposturi făcute în bătaie de joc, stăteau câinii în condiții nenorocite. I-am luat în așezăminte, care sunt puține. Nimeni nu vrea să facă genocid, dar nici să îi vadă pe stradă. În 23 de ani, nimeni nu l-a întrebat pe cetățean. Referendumul e consultativ, dar asta e arma pe care o avem la îndemână. Dacă va ieși o lege mai bună, foarte bine, însă este voința oamenilor. Nu am abiții, nebunii, dar vrem să nu se mai întâmple o tragedie.

Am convocat ședința pentru a da o dimensiune de responsabilitate a consilierilor generali. Le voi spune cetățenilor care sunt cheltuielile, eforturile și cât putem să ducem. Nu sunt patetic, dacă ați sesizat o undă de patetism, uitați-o”.

_________________________

Liderul grupului PDL din Consiliul general i-a cerut demisia primarului Sorin Oprescu pentru că ar fi refuzat să accepte autorizarea mitingului părinţilor, din această seară, dar reprezentanţii primăriei au motivat că nimeni nu a depus un memoriu în acest sens pentru aprobarea unui miting în această seară.

Este probabil că acest grup al PDL să nu participe la şedinţa de consiliu, de altfel, încă de la început s-a opus ideii organizării referendumului, ca şi PP-DD. Grupurile PSD şi PNL au primit indicaţii să voteze conform propriei conştiinţe.

Sorin Oprescu a propus organizarea unui referendum la 6 octombrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri