Off-shore-urile, „puşculiţă” pentru banii negri. DNA: Mita din dosarul Microsoft, plătită prin firme din paradisuri fiscale

Data publicării:
Sigla noua DNA - Directia Nationala Anticoruptie - Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-10

În cel mai răsunător dosar de corupţie, mai mulţi martori au povestit câţi bani ar fi primit ca mită mai mulţi foşti demnitari pentru a închide ochii la contractelor umflate pentru cumpărarea licenţelor IT.

„Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 - 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit Gabriel Sandu (n.r. - fost ministru al Comunicaţiilor). Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore”, potrivit declaraţiei unui martor din dosarul Microsoft.

Un alt martor le-a oferit procurorilor şi mai multe detalii despre cum era împărţită mita în conturile deschise în paradisuri fiscale.

„Odată ajunşi banii în offshore-urile din destinaţii cât mai îndepartate de teritoriul României, mitele erau plătite fie prin transferuri bancare (...) sau erau scoşi numerar din băncile straine şi aduşi în numerar în ţară", spune martorul.

Anchetatorii susţin că au reuşit să confirme o parte dintre aceste tranzacţii abia după ce au primit detalii de la colegii lor din Elveţia şi Austria, ţările în care au fost înregistrate astfel de off-shore-uri. Aceeaşi metodă, spun anchetatorii, a folosit-o şi fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, arestat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Tot printr-o firmă cipriotă, el urma să spele peste 300 de milioane de euro, spun procurorii.

„Specialist în tranzacții prin intermediul societăților de tip off-shore, în calitate de vânzator, (n.r. - A. Hrebenciuc) a încheiat cu SC Reședința Vârstnicilor SRL un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un teren de 20.000 metri patraţi, iar banii pentru plata acestuia s-au virat în conturile unui off-shore din Cipru. Inculpatul Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Paltin Gheorghe Sturdza, Ioan Adam a găsit o formulă prin care să beneficieze împreună cu tatăl său de pe urma activității infracționale", este precizat în dosarul procurorilor.

Acestea sunt doar câteva exemple de afaceri derulate cu ajutorul firmelor deschise în ţări unde secretul fiscal este păstrat cu sfinţenie. Tocmai de aceea, anchetatorii n-au reuşit să afle cine se află în spatele unor afaceri ilegale până când statele respective n-au modificat politica fiscala. Aşa a ieşit la iveală faptul că Marian Iancu, fostul patron al Poli Timişoara, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru spalare de bani, s-a folosit de o firmă off-shore înfiinţată în Delaware, Statele Unite, pentru a face privatizări ilegale. Pe lista milionarilor români care au avut bani ascunşi în străinătate se mai află Irina Socol, preşedintele Siveco sau Sorin Ovidiu Vântu, fost proprietar de trust media.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri