Raport controversat privind avionul rusesc prăbușit în Egipt

Data publicării:
avion rusesc egipt

La 31 octombrie, un Airbus A-321 al companiei charter ruse Metrojet s-a dislocat brusc, la 10.000 de metri altitudine, la 23 de minute după ce decolase din stațiunea balneară Sharm el-Sheikh, în sudul peninsulei Sinai.

Luna trecută, un membru al echipei de anchetă egiptene spunea că avionul companiei ruseşti Metrojet s-a prăbuşit, pe 31 octombrie, în peninsula Sinai, în urma exploziei unei bombe. Sursa citată afirma că a auzit sunetul unei explozii în înregistrările recuperate de pe cutia neagră.

Ulterior, reprezentanţii grupării teroriste Stat Islamic au revendicat prăbuşirea avionului. Filiala egipteană a organizației teoriste Stat Islamic a susținut că a plasat o bombă de mici dimensiuni în interiorul avionului, iar anchetatorii ruși au ajuns, în noiembrie, la concluzia că într-adevăr a fost un atentat. Experții consultați, în unanimitate, au validat această ipoteză, bazându-se pe faptul că aeronava s-a rupt și că nu a existat nicio alertă prealabilă la bord, potrivit datelor celor două cutii negre. Un alt argument a fost aria mare de răspândire a fragmentelor avionului.

Comisia de anchetă tehnică nu are, deocamdată, niciun indiciu că ar fo vorba de un act ilegal sau terorist”, a declarat luni ministrul egiptean al aviației civile într-un comunicat. El a precizat că respectiva comisie își continuă activitatea.

Reacționând imediat la comunicatul autorităților de la Cairo, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu poate decât să reia concluziile experților ruși și ale serviciilor speciale ruse, care au indicat că a fost vorba de un act terorist.

După ce inițial Rusia a ezitat să califice explozia drept act terorist, la 17 noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că anchetatorii ruşi au găsit dovezi că o bombă plasată la bordul avionului a fost la originea prăbușirii și a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili, indiferent în ce punct al planetei s-ar afla ei. 

În aceeași zi, șeful serviciilor secrete ruse a anunțat că „un mecanism exploziv artizanal cu o putere echivalentă cu 1 kg de TNT” a explodat la bordul aparatului. Analizele asupra rămășițelor aeronavei au revelat „urme ale unui explozibil de fabricație străină”, a adăugat el. 

Încă de la producerea incidentului, Egiptul s-a străduit să nege ipoteza atentatului, de teamă că îi va fi afectat turismul, pilonul principal al economiei sale extrem de fragile. Cairo a respins, de asemenea, orice acuzație referitoare la modul mai puțin riguros în care s-ar face controlul bagajelor și al pasagerilor pe aeroporturile sale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita