Cum te poți proteja cel mai bine împotriva micilor dezastre din propria ta locuință

Data publicării:
Balconies from a block of flats in Bucharest, Romania Articol susţinut de NN
Bloc de apartamente în București. Foto: Profimedia Images

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa. Nicăieri nu e ca acasă, dar viața la bloc vine uneori la pachet cu situații neprevăzute care ne pot afecta casa și ne pot împiedica să ne întoarcem acasă: incendii, explozii, inundații, furturi ori acte de vandalism. O asigurare facultativă de locuință te ajută să rezolvi problemele de zi cu zi și să previi transformarea lor în probleme mari.

Conform Institutului Național de Statistică, în România există peste nouă milioane de locuinţe, dintre care mai bine de un milion sunt doar în Bucureşti.

Viața într-o astfel de locuință devine o aventură plină de mici dezastre care abia așteaptă să se producă și cu pericole care te pândesc la fiecare pas: Poate fi vecinul de deasupra care a uitat apa în baie. Sau cel de dedesubt care a uitat aragazul deschis. Ori o combinație letală pisică-vază cu apă-aparat electric.

Proprietarii se pot simți mai liniștiți că sunt asigurați contra unor asemenea situații neprevăzute, cu doar aproximativ 1 leu pe zi.

De ce e o idee bună să-ți faci o asigurare facultativă pentru locuință și ce aduce ea în plus față de asigurarea obligatorie

O poliță de asigurare facultativă fix asta face: te asigură. Altfel spus, dacă ți se „strică” un bun asigurat, polița reprezintă garanția că nu vei mai fi nevoit să plătești a doua oară pentru acel bun (dacă vrei unul nou) sau reparația sa. Polița facultativă de la NN oferă astfel o protecție extinsă care acoperă inclusiv bunurile și obiectele de preț din casă, pe lângă casa în sine (asigurată, la rândul ei, cu polița obligatorie PAD).

Asigurarea facultativă de locuință de la NN le oferă clienților sprijinul financiar de care au nevoie în situații care le afectează casa și pe care nu le pot preveni. Ea vine în completarea poliței obligatorii PAD, care oferă acoperire de bază doar în cazul a trei situații neprevăzute, anume inundații, cutremure sau alunecări de teren.

Practic, asigurarea facultativă „acoperă” lungul șir de „mici dezastre” care riscă să-ți transforme viața într-un calvar.

Costul asigurării obligatorii este de 20 de euro pe an și oferă acoperire în limita a maximum 20.000 de euro, în funcție de risc și de tipul construcției.

Ce situații neprevăzute acoperă asigurarea facultativă de locuință

Asigurarea facultativă oferă acoperire pentru 24 de evenimente care pot afecta locuința, de dezastre naturale (cutremure, alunecări de teren, inundații etc.) până la explozii (inclusiv cele produse în afara locuinței), „inundații casnice” provenite de la rețeaua de apă sau „de la vecini”, furt sau vandalism.

Asigurarea mai acoperă scenarii de tipul „boom”-ului sonic, „evenimente socio-politice” și acoperă inclusiv „cheltuielile pentru intervenția pompierilor”.

Cu asigurarea NN, clienții își pot asigura apartamentul sau casa și instalațiile care asigură funcționarea generală a construcției, de la centrală și panouri solare până la instalațiile de alimentare cu apă sau gaz. Sunt acoperite și anexele locuinței, precum garajul, boxa sau camera de serviciu, magazia, șopronul și chiar piscina, pentru maximum 30% din suma asigurată, și inclusiv părțile care se împart cu vecinii, cum ar fi liftul, scările sau acoperișul blocului.

Apartamente București
Bloc de apartamente în București. Foto: Profimedia Images

Clienții pot alege, opțional, să asigure și bunurile din locuință pentru o sumă pe care ei o stabilesc și pot adăuga și o componentă pentru răspundere civilă. Cei care nu sunt dispuși să riște niciun accident când vine vorba de casa lor au și opțiunea de protecție în caz de eventuale avarii accidentale ale sistemelor de gaze, încălzire și climatizare și de asigurare a aparatelor electrice și electrocasnice ca urmare a unor fenomene electrice.

Clienții NN pot beneficia de acoperire inclusiv pentru cheltuieli conexe precum cele de curățenie, transport, expertiză sau intervenție de urgență atunci când apare una dintre situațiile acoperite. De exemplu, costurile de înlăturare sau demolare a resturilor cauzate de o astfel de situație sau cele de limitare a pagubelor, precum montarea unei folii pe acoperiș dacă acesta a fost avariat, pentru a proteja restul casei și bunurile din interior. Tot cheltuieli conexe pot fi și cele care apar în cazul intervenției pompierilor sau cele pentru costurile de proiectare pentru refacerea sau reconstruirea unei locuințe avariate.

Exemple concrete de asigurări facultative

Pentru un apartament cu două camere din București, într-un bloc construit după 1977, cu o valoare asigurată de 300.000 de lei, costul asigurării de locuință poate varia între 240 și 450 de lei. Diferențele sunt date de nivelul de protecție și de acoperirile opționale.

Pentru un apartament cu 3 camere în același bloc, cu o valoare asigurată de 500.000 de lei, costul asigurării poate varia între 400 și 600 de lei. Prin urmare, cu numai 1 leu pe zi, în medie, clienții au liniștea că dacă se întâmplă ceva cu casa lor, pot repara fără griji financiare și se pot întoarce acasă cât mai repede.

Bucharest, Romania - August 6, 2020: Firefighters try to extinguish a fire that spread across an apartment in a block of flats.
Asigurarea facultativă de locuință NN te protejează contra dezastrelor. Foto: Profimedia Images

Pentru un apartament a cărui valoare este de aproximativ 400.000 de lei, proprietarul poate alege să își asigure și bunurile din casă în valoare de 75.000 de lei. Dacă ia în calcul și despăgubirile pentru vecini în caz că îi inundă, de maximum 25.000 de lei, atunci costul total pentru o asigurare de locuință facultativă este de aproximativ 500 lei pe an.

Atunci când daunele nu permit reintrarea în casă cât timp se fac reparațiile, clienţii beneficiază de până la 5 zile de cazare la hotel, până găsesc o chirie care va fi acoperită de asigurare timp de până la 3 luni.

Într-o astfel de situație, clienții au libertatea să aleagă hotelul unde vor să se cazeze și locuința pe care o închiriază. Asigurarea acoperă cheltuieli de maximum 100 de euro pe zi timp de până la 5 zile pentru cazarea la hotel și de maximum 400 de euro pe lună timp de până la 3 luni pentru chirie.

Cum funcționează procesul de asigurare

Când apare o situație neprevăzută, clienții pot anunța NN online, prin câțiva pași simpli care pot fi parcurși în doar câteva minute direct pe telefonul mobil, în aplicația NN Direct, unde pot trimite inclusiv documente justificative pentru procesul de evaluare și despăgubire. NN plătește clienților suma asigurată într-un timp foarte scurt, așa încât reparațiile să poată fi făcute cât mai repede, iar ei să se poată întoarce acasă.

După ce un client anunță NN că îi este afectată locuința, acesta este contactat în cel mult 24 ore şi urmează procedurile de evaluare a evenimentului, plata despăgubirii realizându-se în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la depunerea documentației complete. În cazul daunelor minore, de până la 2.000 lei, clienţii pot auto-evalua stricăciunile şi pot trimite informațiile necesare către NN, astfel încât procesul de despăgubire să dureze chiar mai puţin, banii să ajungă la client chiar mai repede de 7 zile. Când daunele sunt majore, exista inclusiv posibilitatea să primească în avans 50% din valoarea daunei, ca să poată începe reparațiile imediat.

NN oferă clienților acces online la toate documentele de care au nevoie. Procesul de emitere a poliței NN este digital, ceea ce înseamnă că emiterea contractelor se întâmplă simplu și rapid, în majoritatea cazurilor în cel mult o oră de la semnarea digitală și plata primei. Când apare o situație neprevăzută și e nevoie de asigurare, toate documentele sunt transmise online.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri