Diamantele roz sunt extrem de rare și râvnite. Ce au descoperit cercetătorii despre prețioasele cristale

Data actualizării: Data publicării:
Jewelry illustration of a pink Argyle diamond ring set with white diamonds and gold band.
Pentru ca diamantele să devină roz sau roșii, ele trebuie să fie supuse unor forțe intense în urma ciocnirii plăcilor tectonice. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Diamantele roz, de cea mai înaltă calitate, se pot vinde cu zeci de milioane de dolari. O descoperire recentă, datorată cercetărilor unei mine inchise din Australia, care producea 90% din prețioasele cristale, poate ajuta la găsirea unor noi depozite de diamante colorate, spun cercetătorii, informează CNN.

Oamenii de știință care studiază zăcământul de diamante Argyle din Australia de Vest, unde se afla mina acum închisă, au spus că au o mai bună înțelegere a condițiilor geologice necesare pentru formarea diamantelor roz și a altor varietăți de culoare, potrivit unui studiu publicat marți în jurnalul Nature Communications.

Folosind lasere pentru a analiza mineralele și rocile extrase din zăcământul Argyle, cercetătorii au descoperit că situl bogat în diamante roz s-a format în timpul destrămarii unui supercontinent antic, numit Nuna, cu aproximativ 1,3 miliarde de ani în urmă.

„În timp ce continentul care avea să devină Australia nu s-a destrămat, zona în care se află Argyle a fost întinsă, inclusiv de-a lungul faliei, care a creat goluri în scoarța terestră pentru ca magma să iasă la suprafață, aducând cu sine diamante roz”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Hugo Olierook, cercetător la Centrul John de Laeter al Universității Curtin din Perth, Australia, într-un comunicat de presă.

Argyle
Mina de diamante Argyle din Australia de Vest / Sursa foto: Profimedia Images

Majoritatea depozitelor de diamante se găsesc în mijlocul continentelor antice, în roci vulcanice care au adus rapid diamantele din adâncul interiorului Pământului la suprafață.

Cu toate acestea, pentru ca diamantele să devină roz sau roșii, ele trebuie să fie supuse unor forțe intense în urma ciocnirii plăcilor tectonice, care răsucesc și îndoaie structura cristalelor. Cele mai multe diamante maro sunt, de asemenea, formate în acest mod.

La Argyle, acest proces a avut loc în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani, când Australia de Vest și Australia de Nord s-au ciocnit, transformând diamantele odinioară incolore în diamante roz, la sute de kilometri sub scoarța Pământului.

Dar cum și-au făcut aceste diamante colorate drum spre suprafața pământului?

Echipa de cercetare a descoperit că zăcămintele Argyle aveau o vechime de 1,3 miliarde de ani, dintr-o perioadă în care un supercontinent antic, cunoscut sub numele de Nuna, se fragmenta.

Supercontinentele, care se formează atunci când mai multe continente se unesc pentru a forma o singură masă terestră, au apărut de mai multe ori în istoria geologică a Pământului.

„Folosind raze laser mai mici decât lățimea unui păr uman pe roci furnizate de Rio Tinto (compania care deținea mina), am descoperit că Argyle are 1,3 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că este cu 100 de milioane de ani mai veche decât se credea anterior, adică s-ar fi format probabil ca urmare a ruperii unui supercontinent antic”, a spus Olierook.

Autorii au propus că destrămarea Nunei ar fi putut redeschide vechea joncțiune pe care continentele care s-au ciocnit au lăsat-o în urmă, permițând rocilor purtătoare de diamante să călătorească prin această regiune pentru a forma depozitul mare de diamante.

Acest lanț de evenimente, potrivit studiului, a sugerat că momentele formării continentelor antice pot fi importante pentru găsirea diamantelor roz și pot ghida explorarea altor zăcăminte.

„Majoritatea zăcămintelor de diamante au fost găsite în mijlocul continentelor antice, deoarece vulcanii lor gazdă tind să fie expuși la suprafață pentru ca exploratorii să le găsească”, a spus Olierook. „Argyle se află la sutura a două dintre aceste continente antice, iar aceste margini sunt adesea acoperite de nisip și sol, lăsând posibilitatea ca vulcani similari purtători de diamante roz să rămână încă nedescoperiți, inclusiv în Australia.”, a mai precizat acesta.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri