Proiect: Fără animale în circuri şi expoziţii. Ar fi incluse și animalele domestice

Data publicării:
33rd International Circus Festival of Monte Carlo - Day 2
Foto: Guliver / GettyImages

Primăria Capitalei vrea interzicerea folosirii animalelor sălbatice şi domestice în circuri şi expoziţii, propunerea urmând să fie supusă aprobării în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Municipalitatea argumentează că animalele folosite în circuri şi expoziţii suferă şi sunt predispuse la probleme psihologice, de sănătate şi de comportament, întrucât trucurile pe care acestea le fac „necesită tehnici extreme de constrângere fizică”, precum înfometarea şi utilizarea de bice, bare metalice şi şocuri electrice, potrivit News.ro.

33rd International Circus Festival of Monte Carlo - Day 2
Foto: Guliver / GettyImages

La articolul 1 din proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, care va fi supus aprobării în şedinţa CGMB din 27 aprilie, municipalitea se referă la animalele „aparţinând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură”, însă din expunerea de motive reiese că este vorba doar de animalele sălbatice.

„Spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ şi de expoziţii nu pot acoperi necesităţile acestor specii care parcurg distanţe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. (...) Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii şi tigrii”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Municipalitatea îşi argumentează propunerea pe de-o parte pentru că se folosesc bice, bare metalice şi şocuri electrice pentru ca animalele din circuri să facă diverse trucuri pentru spectacole, fiind astfel predispuse la probleme de sănătate şi de comportament, iar pe de altă parte pentru că circurile nu asigură facilităţi pentru bunăstarea animalelor, existând inclusiv restricţii de hrană şi apă, de mişcare, dar şi de interacţiune.

„Utilizarea de instalaţii pliabile, improvizate şi temporare în circurile ambulante creşte riscul ca animalele să evadeze, putând afecta grav lucrătorii şi publicul. Animalele din circuri prezintă un risc suplimentar pentru siguranţa publică, deoarece acestea au instincte sălbatice şi nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate”, se mai arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii proiectului susţin că deţinerea animalelor în circuri nu este justificată nici etic, nici educaţional şi nici din punctul de vedere al protecţiei animalelor, fiind „imposibil ca circurile să ofere animalelor condiţii de viaţă corespunzătoare nevoilor lor native”.

Un alt argument invocat se referă la publicul format în majoritate din copii mici, care ar putea primi mesaje greşite sau periculoase din spectacol, precum violenţa, cruzimea, teama de bici, executarea unor acţiuni la comandă, urmărind imagini cu impact emoţional.

Municipalitea arată că la baza propunerii stau inclusiv măsurile luate în mai multe state membre ale Uniunii Europene, dar şi în America de Nord, Centrală şi de Sud, precum şi în Australia şi Asia, unde a fost interzisă complet sau parţial utilizarea animalelor sălbatice sau a animalelor de orice fel în circuri, spectacole şi expoziţii.

La proiectul de hotărâre sunt ataşate şi punctele de vedere ale Federaţiei Naţionale Felinologice Române şi al Societăţii Ilpan Jr, organizatorul evenimentului PetExpo, care susţin că proiectul de hotărâre, în forma în care se află, poate crea confuzie la nivel de interpretare a textului, afectând, astfel, organizarea tuturor expoziţiilor şi altor evenimente cu animale domestice.

„Pe teritoriul municipiului Bucureşti se organizează periodic competiţii, expoziţii, atât naţionale, cât şi internaţionale, canine, feline, cabaline etc. Aceste manifestări au atât o latură competiţională, cât şi una de informare şi educare a publicului şi nu încalcă în niciun fel prevederile Legii 205/2004 privind protecţia animalelor. Ele reprezintă concursuri de frumuseţe la care participă animale microcipate, înregistrate în asociaţii, federaţii naţionale şi internaţionale, care pe durata evenimentului sunt evaluate de arbitri, beneficiază de hrană şi apă, precum şi de asistenţă veterinară, nefiind supuse la niciun fel de suferinţe fizice sau psihice”, susţine Federaţia Naţională Felinologică Română.

La rândul său, organizatorul evenimentului PetExpo, care se desfăşoară de nouă ani în Bucureşti, arată că acest eveniment este dedicat exclusiv bunăstării animalelor, iar acestea nu sunt supuse neplăcerilor sau chinurilor. Mai mult, susţine organizatorul, în fiecare an, în cadrul PetExpo, au loc adopţii.

Cele două asociaţii propun modificarea articolul 1 din proiectul de hotărâre prin introducerea sintagmei „animale sălbatice, indiferent de gradul lor de îmblânzire”, precum şi exceptarea de la proiect a expoziţiilor, spectacolelor sau a altor evenimente la care participă animale de companie însoţite de stăpânii lor.

La sfârşitul lunii ianuarie, CGMB a aprobat în unanimitate un alt proiect prin care dresura de animale a fost eliminată din obiectul de activitate al Circului Globus.

Potrivit hotărârii adoptate în 30 ianuarie de CGMB, din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Circ&Variete Globus au fost eliminaţi termenii „dresură” şi „turul menajeriei”.

Animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus Bucureşti vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituţie şi Fundaţia Vier Pfoten, în termen de cel mult şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. Administraţia circului este obligată să asigure animalelor condiţiile de bunăstare în cele şase luni.

Proiectul a fost propus după ce, în 12 ianuarie, 11 animale, între care doi tigri, au murit, în urma unui incendiu la un adăpost al Circului Globus. Pompierii au reuşit să salveze atunci alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile şi ponei.

În martie 2016, Fundaţia Vier Pfoten reclama că un elefant şi un hipopotam ai circului ambulant Americano Vargas sunt ţinuţi în parcarea unui hipermarket din Capitală, în stare deplorabilă, acestea fiind printre animalele folosite de fostul primar Radu Mazăre, în 2014, în timpul carnavalului de la Mamaia.

Organizaţia pentru protecţia animalelor a făcut atunci o sesizare la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicitând să facă un control la circul ambulant.

Tot atunci, organizaţia a relansat campania „Stop It! Fără animale sălbatice în circuri”, având ca principal scop adoptarea legii care să interzică reprezentaţiile cu animale sălbatice pe teritoriul României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri