24 de spitale au încă lacătul pe uşă după marea reorganizare din 2011. Cazul unităţii din oraşul Victoria

Data publicării:
victoria

Au trecut trei ani de când 67 de spitale din România au fost închise. Cei 670 de medici şi 2400 de asistenţi medicali urmau să fie preluaţi de căminele de bătrâni sau să fie redistribuiţi în unităţi medicale din judeţul respectiv, din judeţele limitrofe sau la nivel naţional. Procesul de redistribuire nu a fost însă dus la bun sfârşit. În 2014, 24 dintre cele 67 de spitale au rămas în continuare cu lacătul pe uşă, în timp ce 21 au fost transformate în aziluri, iar 12 - în policlinici. Alte zece spitale au fost redeschise anul acesta. Un caz aparte îl reprezintă Spitalul din Victoria, judeţul Braşov, unde serviciile medicale se plătesc, iar în 2013 un bărbat a murit după ce ambulanţa solicitată a venit fără medic.

În judeţul Braşov au fost închise trei spitale în 2011. Spitalul din Codlea a fost redeschis câteva luni mai târziu, în octombrie 2011, după ce a obţinut acest lucru în instanţă. Spitalul din Săcele a obţinut aprobarea de a fi redeschis în februarie 2012, dar şi acum are lacătul pe uşă din lipsă de personal. În plus, clădirea nu este reabilitată. La spitalul din oraşul Victoria în schimb, serviciile medicale se plătesc, pentru că firma care le oferă nu a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Spitalul fără grad de spital din oraşul Victoria

Instituţia medicală din oraşul Victoria a fost închisă în 2011, odată cu alte zeci de spitale din ţară. Pentru a nu rămâne fără unitate medicală în oraş, primăria a încheiat un parteneriat public-privat cu o firmă din Sibiu. Aceasta se angaja atunci să ofere servicii medicale gratuite localnicilor, doar că nu a primit acordul ca serviciile să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Mai exact, au fost respinşi pentru că nu dispuneau de o secţie de radiologie, criteriu necesar pentru categoria de spitale, aşa că acum consultaţiile se fac doar contra cost.

Primăria spune că firma nu şi-a respectat angajamentul luat şi vrea acum să renunţe la contractul încheiat. Soluţia lor: „În Consiliul Local s-a hotărât înfiinţarea unui centru multifuncţional de sănătate, o unitate publică de stat, unde să deschidem Radiologia, un laborator şi câteva cabinete ambulatorii care pot să intre în contract cu casa şi care pot să ofere gratuitate cetăţenilor din Victoria”, spune viceprimarul Cristina Bratu.

Între timp, locuitorii din Victoria au strâns semnături şi au depus memorii la Guvern pentru redeschiderea spitalului, pentru că situaţia este dramatică. În noiembrie 2013, un bărbat de 49 de ani din oraşul Victoria a murit în braţele soţiei sale pentru că ambulanţa solicitată la 112 a venit fără medic. „În joc este sănătatea noastră, viaţa noastră. Oamenii au fost obligaţi să meargă la Făgăraş, Braşov, Sibiu. Părinţi care au avut copii bolnavi au fugit cu ei în braţe, noaptea, la Făgăraş”, spune Doiniţa Ghindea, localnică. 

Cazul Sântana

Spitalul Orăşenesc din Sântana se află în conservare, însă timpul îşi pune amprenta. Cladirea se degradează pe zi ce trece. Totuşi, câţiva metri pătraţi au fost închiriaţi unor medici, care şi-au deschis cabinete private.

Avem pe bază de contract de închiriere două laboratoare - unul de analize medicale şi un cabinet stomatologic”, spune edilul din Sântana, Daniel Tomuţa.

Oamenii sunt nevoiţi acum să meargă 20 de kilometri până la Spitalul Judeţean din Arad. Autorităţile locale susţin că în tot acest timp au făcut tot demersuri pentru redeschiderea unităţii, fără succes însă.

Cazul Buftea, singurul spital disponibil pe o rază de 80 de kilometri între Bucureşti şi Târgovişte

Unul dintre spitalele care a fost închis în 2011 este şi cel din Buftea. Un an şi opt luni mai târziu, unitatea medicală funcţiona însă din nou, cu o secţie de Obstetrică-Ginecologie, un compartiment de Terapie Intensivă şi unul de Neonatologie. Spitalul a fost închis în 2011 pentru a fi redeschis ulterior, când autorităţile au realizat că era singura unitate medicală pe o rază de 80 de kilometri între Bucureşti şi Târgovişte:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri