Iniţiativă legislativă. Din 2014, reconstrucţia mamară ar putea fi suportată de la bugetul de stat

Data publicării:
proteze cu silicon

Doar 2% din româncele care suferă de cancer la sân apelează la o reconstrucţie mamară. Şi asta pentru că proteza şi tratamentul pentru recuperare costă mai bine de o mie de euro. Mioara Spiridon este una dintre femeile care a trecut printr-o operaţie de masectomie, dar nu-şi permite, nici după aproape zece ani de la intervenţie, o proteză cu silicon. Din lipsă de bani, a recurs la o proteză mobilă.

De anul viitor, lucrurile s-ar putea schimba. Proteza de silicon şi tratamentul ar putea fi plătite de stat. Conform estimărilor, efortul bugetar ar fi de 1,2 milioane de lei pe an. Dacă iniţiativa legislativă va fi aprobată de Parlament, în 2014 aproximativ 700 de femei ar putea beneficia gratuit de această proteză.

Programul ar urma să se desfăşoare în cele mai importante centre universitare din ţară. O comisie formată din oncologi va stabili criteriile şi ordinea în care vor fi selectate pacientele care vor primi o proteză gartis.

Iniţiativa legislativă ar putea fi introdusă în programul de oncologie, pentru care guvernanţii vor să aloce cu 20% mai mulţi bani în bugetul pe anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri