Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a fost vândută cu suma record de 1,5 miliarde $. Toți banii vor fi donați

Data actualizării: Data publicării:
tablous pus pe perete de 2 persoane
„Les Poseuses, Ensemble (petite version)” (1888) de Georges Seurat, care a făcut parte din colecția lui Paul Allen, a fost vândut pentru suma de 149,24 milioane de dolari FOTO: Profimedia Images

Zeci de lucrări ale unor artiști precum Paul Cézanne și Vincent van Gogh, din colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, mort în 2018, au fost vândute cu 1,5 miliarde de dolari la o licitație organizată de casa Christie's din New York.

Totalul reprezintă cea mai mare sumă colectată vreodată la o singură licitație de artă, potrivit casei de licitații. Încasările vor fi donate în scopuri caritabile, așa cum și-a dorit Paul Allen, potrivit The Guardian.

Cinci picturi au intrat în „clubul închis” al operelor vândute cu peste 100 de milioane de dolari la licitaţie. Cea mai scumpă lucrare a serii, „Les Poseuses, Ensemble (petite version)” (1888) de Georges Seurat, tablou considerat un apogeu al pointilismului, a fost vândută pentru suma de 149,24 milioane de dolari (taxe incluse), a anunţat casa Christie's.

În pofida conflictului cu Bill Gates, partenerul său cu care a pus bazele companiei Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat „Giving Pledge” în 2009, promiţând să doneze majoritatea averii sale.

În condiţiile în care doar 60 din cele 150 de loturi au fost vândute miercuri - restul urmând a fi vândute joi, valoarea colecţiei a depăşit deja recordul anterior stabilit de colecţia Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a fost vândută pentru suma de 922 de milioane de dolari la licitaţia organizată de casa Sotheby's în primăvara acestui an.

După pictura lui Seurat, tabloul „Montagne Sainte-Victoire” (1888-1890) al lui Paul Cézanne, care anunţa cubismul, a fost vândut pentru suma de 137,79 milioane de dolari, un record de preţ pentru o lucrare a pictorului francez.

Recorduri au fost stabilite şi pentru Vincent Van Gogh, al cărui tablou „Verger avec Cypres” s-a vândut pentru suma de 117,1 milioane de dolari, şi pentru Paul Gauguin, a cărui pictură din perioada tahitiană „Maternité II” (1899) a atins suma de 105,73 milioane de dolari. Lucrarea lui Gustav Klimt „Birch Forest” a fost licitată pentru suma de 104,5 milioane de dolari, de asemenea un record pentru acest artist.

Cu aceste vânzări, alături de cea a portretului lui Marilyn Monroe „Shot Sage Blue Marilyn”, de Andy Warhol, vândut în mai pentru 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă din secolul XX, 2022 va rămâne, probabil, unul dintre cei mai scumpi ani din istoria pieţei de artă.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri