Avertizare Cod galben de ploi şi furtuni. 22 de judeţe sunt vizate

Data actualizării: Data publicării:
tornada

22 de judeţe se află, întreaga zi, sub cod galben de ploi torenţiale, furtuni şi chiar ninsori pentru zonele de munte. Nu intră sub această atenţionare judeţele din sudul ţării, care s-au confruntat aseară cu fenomene meteo violente. Pentru Ialomiţa şi Călăraşi au fost emise coduri roşii în care, pentru prima dată, specialiştii au anunţat posibilitatea formării unor tornade. A plouat torenţial, a căzut grindină şi vântul a suflat cu până la 110 kilometri pe oră. În Călăraşi a apărut şi o tornadă, însă de mici dimensiuni comparativ cu cea de săptămâna trecută.

În judeţul Giurgiu, vremea a schimbat foaia în câteva minute. Un telespectator Digi24 a filmat cu telefonul fenomenul anunţat de meteorologi încă de acum câteva zile. În imagini se văd bucăţi mari de gheaţă care acoperă pământul. Şoferii ceva mai inspiraţi şi-au acoperit parbrizele maşinilor, pentru a diminua, pe cât posibil, pagubele. 

În atenţionarea cod roşu de furtună, meteorologii avertizau că vântul puternic, cu viteze de peste 110 km/h, s-ar putea transforma chiar într-o tornadă. Avertismenul s-a concretizat în Localitatea Cuza-Vodă din judeţul Călăraşi . Din fericire curenţii s-au risipit rapid iar gtornada s-a dezintegrat înainte de a face pagube.

Nici în comuna Grădiştea, din judeţul Călăraşi, vremea nu a sfost mai prietenoasă. A plouat cu găleata, iar vântul a răscolit cu putere curţile localnicilor. Deşi a durat doar câteva zeci de minute, furtuna a avut o intensitate mare. Ploaia torenţială s-a transformat repede în grindină de dimensiuni medii. Şi în Ilfov, iarna care s-a întors în prima lună de vară i-a prins nepregătiţi pe şoferi.

Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă spune că oamenii trebuie să se adăpostească pe timpul furtunii şi în niciun caz să nu se apropie de tornadă, dacă observă vreuna.

Raed Arafat, şeful DSU: Dacă văd tornada sau vânt foarte puternic, centura în maşină trebuie pusă pentru că în cazul în care maşina este răsturnată sau se întâmplă, persoana să fie protejată. Deci să-şi fixeze centurile în maşină şi să urmărească indicaţiile care se dau de către autorităţi.

Şi la Brăneşti, grindina a pus la pământ răsaduri şi i-a băgat în sperieţi pe săteni.

Vremea severă le-a dat bătăi de cap şi şoferilor de pe autostrada A1 Bucureşti Piteşti. Aici, conducătorii auto au fost nevoiţi să reducă viteza, să mărească distanţa între vehicule şi să pornească avariile, din cauza ploii torenţiale care le-a îngreunat vizibilitatea.

Experţii în fenomene meteo extreme spun că astfel de episoade, care pot dura între 30 de secunde şi chiar o jumătate de oră, nu sunt neobişnuite pentru verile din România.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: Lucrurile acestea se întâmplă destul de des, din mai până în septembrie. Probabilitate de furtuni care pot să producă, aşa cum apare şi în codul roşu, vijelie cu aspect tornadic.

Avertizarea specialiştilor a vizat 15 localităţi din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, printre care şi cele lovite de tornada de la sfârşitul lunii trecute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri