Oh, viața mea: Ce industrii mai depind azi de bani cash?

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

Bineînțeles, întrebarea este retorică. Nu căutăm aici răspunsuri pentru că există riscul să le găsim, iar ele, industriile, să nu fie din zona cea mai etică a spectrului economic.

Mâine este ziua educației financiare. Este prima ei aniversare, dar s-a născut cu o misiune. Aceea de a reaminti oamenilor, instituțiilor și mediului de business că prosperitatea începe de la educație.

Un fake rostogolit săptămânile trecute și descifrat de Ediția de Dimineață anunța apocalipsa după cash. Carevasăzică, guvernele vor interzice plățile cu bani cash pentru a avea control absolut asupra populației. Vârf de lance în explicarea dedesubturilor financiare ale ocultei planetare este celebrul cantautor al versurilor de mare foșnire cash:
“Oh, mami, mami,
Ți-aș da banii, ți-aș da banii
Ca să rămâi, oh, viața mea”

Și domnia sa, și restul celor interesați, pot sta liniștiți. Niciun guvern din lume nu dorește suprimarea totală a banilor din hârtie sau polimer. În niciun caz reducerea nivelului de cash din economie nu are drept cauză încercarea de control al maselor. Ci se leagă de o chestiune mult mai pragmatică și mai prozaică: eficiența economică.

La noi, spre exemplu, neadoptarea plăților electronice pe scară largă poate avea legătură cu păstrarea unei zone de economie în afara politicilor de impozitare. Sau, ca să nu ne ascundem după cireș, pentru ceva evaziune fiscală. Asta în condițiile în care, la ultima raportare, ANAF anunța că nu a colectat nivelul de impozite pe care și l-a propus.

Problema este însă mai complexă decât atât. Cu mare parte din populație în afara circuitului economic bancarizat, economia românească este gripată pe mai multe niveluri, așa cum arătam spre exemplu aici, aici sau aici. În fapt, economia are nevoie de flux continuu și transparent de bani pentru a fi mai eficientă în raport cu competiția.

Vom încerca să găsim răspunsuri și soluții în următoarea întâlnire de lucru a Comisiei speciale pentru automatizare și viitorul muncii. O dezbatere actuală și necesară în care, împreună cu actorii relevanți din piață, vom găsi cel mai bun parcurs pentru a asigura echilibrul între automatizare, eficiență și locuri de muncă.

Și vom identifica și acele blocaje legislative care țin economia românească într-o treaptă inferioară de viteză. În sectorul financiar, aceste proceduri birocratice pot fi încărcate cu cerințe excesive de raportare și documentare, care pot face procesul de reglementare mai dificil și mai costisitor.

Atât pentru astăzi, cu promisiunea că banii cash vor rămâne în vigoare pentru toate situațiile care, în mod obiectiv, vorba cantautorului, impun bancnote. Nu la ele ne refeream.

#HaiSăFacemTreabă

Partenerii noștri