Editorial Prostia, ticăloșia, Crevedia. România

Data actualizării: Data publicării:
Adriana Duțulescu
Adriana Duțulescu
Redactor-șef Digi24.ro
poza adriana dutulescu

Un șofer a încercat să mute gaz lichefiat dintr-o cisternă într-alta cu un furtun, la o stație GPL fără autorizație. Încă doi șoferi au stat să se uite la el fără să îi zică ”băi, o să mori, că pompa aia nu e ok, că stația asta nu are autorizație”. Patru nepalezi angajați la stația GPL ilegală din Crevedia, deținută de fiul primarului PSD din Caracal, au fugit să oprească traficul pe șosea, că luase foc treaba românească și s-au trezit, 3 secunde mai târziu, în pielea arsă goală. Unul dintre ei, intubat, rănit grav, imposibil de trimis la salvarea din spitalele din Vest. 

În România se ajunge mult prea des la ideea „prostia se plătește”. Folosim stații GPL ilegale ca să mutăm gaz cu furtunul și o pompă declarată oficial periculoasă încă de acum trei ani și ne jucăm cu bricheta aprinsă pe lângă explozie. Ne urcăm la volan beți și drogați și ucidem oameni. Ne oprim pe Transfăgărășan să facem selfie cu urșii și urșii se reped la noi, că de aia sunt urși. Azi un compatriot a băgat piciorul în cușca unui tigru și tigrul, șocant și cu totul neașteptat, l-a mușcat.

Prostia se plătește, din păcate, în cazul de la Crevedia, de către prea mulți. Doi morți, aproape 60 de răniți, 8 răniți grav, care vor rămâne cu sechele pe viață, case și vieți distruse. Treaba românească. 

Ce este treaba românească? E chestia aia care zice „lasă, mă, că n-are nimic, știu eu mai bine”. Care zice că e ok nu doar să muți gaze cu furtunul la o stație GPL ilegală despre care se știe de trei ani că este periculoasă, ci și să îți încarci butelia de aragaz tot la astfel de locații, căci câte mii de stații din astea sunt pe la țară, știm cu toții. Sau să-ți pui centrală pe gaze în casă, montată de vecini „meseriași”, fără verificare autorizată și senzori și siguranța că nu trăiești într-o bombă cu ceas. Sau să știi, primar fiind, că stația GPL din comuna ta fusese găsită cu probleme dar tu nu ai zis nimic și ai lăsat-o să meargă așa, că ne cunoaștem, oameni suntem, de la PSD, corb la corb nu-i scoate ochii. Sau să știi, vecin fiind, că ai casa la 10 metri de stația cu 6 cisterne bombe găsite cu probleme, dar ai tăcut, că oameni suntem, și oricum, ce contează ce zic „autoritățile”. Știm noi mai bine.

Vorbim foarte doct, întotdeauna, mai ales în anii pre-electorali și electorali, despre lipsa de simț civic, despre neimplicarea socială, despre absenteismul la vot, despre cauze și bazaconii academice, explicații sociologice și antropologice, și nu vedem că, pur și simplu oamenii se îndepărtează tot mai mult de stat, de instituții, de legi, de reguli. Își fac propriile lor reguli după care trăiesc, periculos, în cazul de față, pentru că așa știu ei mai bine. „Lasă, bre, că nu murim”. În România se trăiește în continuare conform cutumelor din lumea tribală, în care trebuie să fii prieten cu primarul, popa și polițistul - șefii tribului. Legile autorităților de la București sunt chestii străine, ignorabile și uneori, enervante. 

Și că acest „lasă, bre, că nu murim” îmbogățește aceiași ticăloși de partid, indiferent de partid. Că este vorba de PSD din nou în cazul ăsta, este doar o întâmplare. E foarte posibil ca primarul de la Caracal, plecat azi din PSD, să se ducă la anul la PNL sau la AUR sau la USR, de ce nu? 

E aproape imposibil ca în Crevedia, care nu este un megalopolis, oamenii să nu fi știut că stația GPL este a beizadelei PSD și că nu este în regulă, că nu este bine să o folosească, pentru că la controalele din ultimii doi ani s-a descoperit că este periculoasă. De ce au ignorat acest lucru? De ce nu i-a spus nimeni șoferului cu proastă (mortală) inspirație și furtun că nu este în regulă să facă ce face, că stația aceea nu este sigură și că s-ar putea produce o catastrofă?

E un cerc vicios acesta, în care ne învârtim cu toții - oamenii lipsiți de instinct de conservare - ticăloșii care se îmbogățesc pe seama prostiei acestora - instituțiile blocate în impotență și nepăsare. 

Faptul că Marcel Ciolacu își plimbă acum modestia ostentativă în costumul de mii de euro de la un spital la altul, de la MAI la Crevedia și înapoi, că cere măsuri ferme și să se taie în carne vie este o soluție de pe o zi pe alta și doar la nivel de imagine. Va fi un zvâc al statului care se va strădui să îi arate șefului că își merită sporurile și tichetele de vacanță, după care revenim la business as usual. 

În scandalul azilului groazei s-au făcut controale heirupiste în toată țara și apoi s-a făcut liniște. Peste o lună, s-a găsit încă un subsol mucegăit plin cu bătrâni chinuiți. 

În campania anti drog a lui Bode s-au făcut 10 razii și aflăm acum, după jumătate de an, după ce un puști de bani gata, drogat, a ucis doi copii pe șosea la mare, că polițiștii nici măcar nu au voie să se atingă de clienții cluburilor și că s-au dat patru amenzi într-o lună întreagă de vacanță la mare. 

După Colectiv, marii arși sunt transferați tot în spitalele din Occident - ceea ce, la drept vorbind, este mult mai bine pentru ei. După Colectiv și marile scandaluri ale nosocomialelor, ajungem astăzi să numărăm, în doar o lună, o gravidă care a născut ca o pisică, pe trotuar, în fața spitalului din Urziceni, o gravidă operată de hernie, fără analize, fără ca medicii să își dea seama că de fapt este însărcinată și naște, la Târgu Jiu, și Alexandra Ivanov, moartă la Botoșani, țipând „nu am aer” în fața medicilor care au ignorat-o, în spitalul condus de un lăcătuș mecanic numit în funcție de PSD. 

Alexandra Ivanov nu a avut nicio vină că s-a născut și că a vrut să aducă pe lume copii în această țară în care se trăiește periculos. N-au avut nicio vină nici cei doi tineri uciși de băiatul de bani gata pe care poliția nu a fost în stare să-l oprească să se urce drogat în mașina de fițe primită cadou de la tatăl său, prieten cu șeful Poliției Rutiere. 

Până la urmă nici nu mai contează cine ce vină are, devine doar o chestiune de supraviețuire, în țara în care dacă nu te omoară corupția, incompetența și nesimțirea statului, te omoară prostia, nesimțirea, incompetența altora, sau complicitatea tuturor. Din România scapă (doar) cine poate. 

De ce nu a protestat nimeni din Crevedia împotriva faptului că bomba cu ceas a fiului primarului PSD din Caracal le-a fost plantată la 10 metri de case? De ce nu le spune nimeni șoferilor drogați să nu mai plece de acasă cu mașina, pentru că vor omorî pe cineva pe drum? De ce nu a reclamat-o nimeni până acum pe doctorița care a lăsat-o pe Alexandra să moară?

#amștiuttoți. 

Partenerii noștri