Proiecte gigantice sau fanteziste gândite de oamenii de știință pentru salvarea planetei. Cum pot fi refăcuți ghețarii cu eolienele

Data actualizării: Data publicării:
Cum pot fi refăcuți ghețarii cu eolienele
Cum pot fi refăcuți ghețarii cu eolienele FOTO: Profimedia Images

Omenirea este într-o cursă contracronometru pentru reducerea emisiile de dioxid de carbon responsabile cu încălzirea accelerată a planetei. E o problemă majoră pentru viața pe pământ, iar misiunea asumată la cel mai înalt nivel este să evităm ca planeta să se încălzească în viitor cu mai mult de 1,5 grade Celsius. Oameni de știință din toată lumea au gândit proiecte gigant de geo-inginerie, unele considerate greu de realizat, chiar fanteziste. Iată câteva dintre ele.

Sticlă pe banchize

Organizația Arctic Ice Project vrea să salveze gheața care a mai rămas din banchiza arctică presărând praf de sticlă reflectorizantă. Această pudră de siliciu ar proteja gheața de razele soarelui care accelerează topirea. Oamenii de știință spun însă că metoda ar fi dăunătoare pentru organismelor marine, care ar putea absorbi pudra de siliciu. În plus, costurile operațiunii ar fi destul de mari, până la 4,3 miliarde de euro.

Eolienele în sprijinul Arcticii

O altă idee, care aparține unor fizicieni de la Universitatea Arizona din Statele Unite, merge pe recrearea gheții. Concret, apa oceanului ar putea fi pompată și desalinizată, apoi folosită pentru a stropi banchiza. În felul acesta, stratul de gheață ar fi îngroșat cu mai mult de un metru iarna, ceea ce ar încetini topirea pe durata verii. În viziunea fizicienilor, pompele care ar trage apa ar fi alimentate de 10 milioane de eoliene construite pe gheață. Costurile? Uriașe: 426 de miliarde de euro!

Nisip verde pe plaje

Un proiect inedit vine de la organizația neguvernamentală Project Vesta care își propune să capteze toate emisiile anuale de dioxid de carbon acoperind cel puțin 2 la sută din plaje cu olivină. Acest mineral de culoare verde se erodează în contact cu apa și transformă dioxidul de carbon din atmosferă în bicarbonat. Ajuns în ocean, bicarbonatul este consumat de organismele marine și transformat în schelete de calcar, cum ar fi cochiliile sau coralii. Procesul este denumit alterare forțată și contribuie și la reducerea acidificării oceanului. Extragerea și aducerea pe plaje mineralului salvator presupune însă un consum destul de mare de energie. Organizația spune că a reușit să strângă fonduri pentru a finanța teste de amploare pe două plaje din Caraibe. 

Urmărește emisiunea integrală în video:

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri