Comună înconjurată de gunoaie, în Brașov

Data publicării:
UNGRA

Comuna Ungra, din județul Brașov este situată la aproximativ 60 de kilometri de reședința de județ. Încă de la intrare te izbește imaginea unei așezări în care locuitorii nu mai speră la nimic. De un an de zile, nimeni nu mai adună gunoiul menajer din curțile oamenilor, așa că localnicii se văd nevoiți să se descurce cum pot.

Cele mai multe deșeuri ajung pe malul râului Olt, care trece chiar pe lângă comună. Oamenii recunosc că e greșit ce fac, dar dau vina pe lipsa de implicare a primăriei.

"Nu strânge nimeni gunoaiele. (Dar nu mai are primăria contract, sau de ce?) Nu știu, nu pot să vă zic. (Păi și dumneavoastră ce faceți cu ele? Se adună în curte?) Le strângem în saci și le ardem, că nu avem ce să facem cu ele", localnic.

"Ce se adună aruncăm pe unde prindem, pe unde putem. Pe câmp, pe marginea la Olt", localnic.

"Anul trecut a venit, anul ăsta nu mai este nimeni. Anul trecut avenit și a luat containerele, anul ăsta nu mai vine nimenea, fiecare aruncă unde poate, în Olt, pe câmp, peste tot. Dacă nimeni nu mai vine să ia nimic... că primarul n-o mai prelungit contractul cu ăia care or venit de la gunoi", locanic.

"(Dumneavoastră cum vă descurcați cu gunoiul din curte?) Tot așa, îi dau foc, ce să fac? Eu pun în spate, am grădină și pun pe gunoi", localnic.

Situația a fost reclamată și de o asociație civică din Brașov, care a înaintat o plângere către Garda de Mediu. La rândul său, instituția a sesizat Seviciul de Gospodărire a Apelor, care a trimis în zonă mai multe echipe de control.

"Acest depozit se datorează în primul rând inexistenței unui contract de preluare a deșeurilor, contract ce trebuia încheiat de primărie cu o societate autorizată. Încă de anul trecut, din luna mai s-au impus măsuri în acest sens, către primăria Ungra, dar aceasta nu s-a conformat", Artur Dumitrașcu - șef dispecerat SGA Brașov

Un lucru este însă cert. În timp ce autoritățile anchetează, iar primăria și locuitorii se acuză reciproc, gunoiul de la marginea comunei se adună tot mai mult și tot mai aproape de cursul apei. Iar la o orice ploaie mai serioasă, tone de gunoi menajer și gunoi de grajd vor ajunge în apele Oltului. Cei care sunt prinşi în flagrant în timp ce aruncă Gunoi la întâmplare riscă Amenzi de până La 2.000 de lei. Primăria, care este proprietrul terenului pe care se află Depozitul ilegal de deşeuri poate fi amendată Cu până La 50.000 de lei.

Reporter: Liviu Beju / Operator: Ionuț Tenie

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri