Fermierii, nemultumiţi de noul impozit

Data publicării:
FERMIERII NEMULTUMITI

Bibo Janos cultivă pământul de când se ştie. Anul acesta a ajuns să deţină 60 de hectare, pe care creşte cartofi, grâu, porumb şi sfeclă de zahăr. A cheltuit câteva zeci de mii de lei ca să aibă o recoltă bogată, deşi până acum, nu a primt niciun leu din subvenţia ce i se cuvine. A primit, în schimb, somaţia prin care este avertizat că trebuie să plătească, urgent, impozitul pe profitul pe care îl va avea după ce va vinde produsele.

"E o măsură abuzivă. Nu e la locul ei. Cine a pus această măsură nu s-a gândit la cel care munceşte s-a gândit la cel care fură", afirmă Bibo Janos.

Doar pe cele şase hectare cultivate cu cartofi, bărbatul are de plătit 2.200 de lei. Aşa că, de anul acesta Janos Bibo s-a apucat să crească bovine, însă şi pentru ele va avea de plătit impozit.

Măsurile, luate de Guvern odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, de la 1 februarie, îi nemulţumeşte pe toţi fermierii din judeţul Braşov.

Pe de altă parte, autorităţile locale se plâng că, odată cu introducerea acestui impozit şi lor li s-a mărit volumul de muncă, iar banii încasaţi nu rămân în conturile localităţilor, ci se duc la bugetul de stat. În plus, se tem că oamenii vor renuţa să îşi mai cultive pământurile.

Dacă banii, proveniţi din aceste impozite, ar rămâne la primării, aceştia ar putea fi folosiţi pentru finalizarea unor proiecte rămase fără finanţare. La Tărlungeni, de exemplu, impozitul pe 16.000 de hectare de teren ar fi suficient pentru cofinanţarea proiectului de cananlizare a comunei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri