Clujul, pe primul loc la numărul de birouri

Data publicării:
BIROURI-1

Piața de birouri din afara Capitalei a devenit extrem de atractivă atât pentru dezvoltatori, cât și pentru marile companii.

La Cluj, de exemplu, de la începutul acestui an, potrivit unui studiu al CBRE, pe piața imobilelor de tip business, s-au tranzacționat peste 12.000 de metri pătrați de spațiu util. Dezvoltatorii de clădiri office sunt gata să negocieze pentru a-și păstra pe termen lung clienții. La Cluj, metrul pătrat de spațiu util într-o clădire de birouri pleacă de la 14 euro.

"Întotdeauna, în urma unei negocieri, prețul în general scade. Condițiile pot să fie în schimb altele. Un client care se dorește să existe pentru o perioadă foarte lungă de timp este clar că este o oportunitate extraordinară pentru dezvoltatorul respectiv și bineînțeles este dispus să negocieze condiții mult mai bune financiare", spune Alexandru Galoș, dezvoltator de clădiri office.

În condițiile în care asistăm la o dezvoltare dinamică a acestui segment, agenții imobiliari atrag atenția asupra faptului că majoritatea chiriașilor din aceste spații rămân aproximativ aceiași. Doar pretențiile companiilor cresc odată cu dezvoltarea, astfel că acestea migrează de la un spațiu la altul.

"În calculul căutării acestor locații analizează foarte mult costurile suplimentare care apar pe lângă chirie, respectiv costul utilităților și de administrație. Astfel, în alegerea acestor spații, țin foarte mult la forma spațiului, la avantajele pe care le conferă forma și amplasarea", declară Sanda Moldovan, agent imobiliar.

Clădire business clasa A, pe ruinele unei foste fabrici din Cluj

Cu o investiție inițială de peste 26 de milioane de euro, la Cluj, pe locul unei foste fabrici, se ridică unul dintre cele mai mari complexuri de birouri din România. Clădirea va fi certificată clasa A - ceea ce reprezintă cel mai înalt standard de eficiență energetică și de management. Cu o suprafață închiriabilă de peste 54.000 de metri pătrați, imobilul ar trebui să fie gata în 2016.

Stocul de birouri din România este estimat la 2,58 de milioane de metri pătraţi, din care puțin peste 14%, respectiv aproximativ 370.000 de metri pătraţi, reprezintă spaţii neocupate.

Cele mai dezvoltate oraşe din provincie în ceea ce priveşte cererea şi oferta de spaţii de birouri moderne sunt Cluj-Napoca şi Timişoara, unde stocul cumulat este de peste 250.000 de metri pătrați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri