Sari la conținut

Fabrica de mere din grădina botanică

Bine spălate, merele ajung în tocător, apoi sunt presate. Pentru un litru de suc sunt necesare două kilograme de fructe. Înainte să fie ambalată, băutura este dublu pasteurizată, la o temperatură de 85 de grade Celsius.

"Nu este pus zahăr absolut deloc, este strict natural, pasteurizarea este foarte bună pentru bacterii, să nu prindă mucegai", a explicat Tilda Csutak, responsabil fabrica de suc de mere.

Fabrica din grădina botanică a produs în toamna aceasta peste 500 de cutii a câte 3 litri de suc de mere.

"Este un suc de mere 100% natural, mi l-a recomendat o prietenă", a spus un cumpărător.

Oamenii pot veni cu mere de acasă şi să le transforme în suc. Condiţia este ca o parte din băutură să rămână la fabrică. Profitul obţinut din vânzarea sucului este folosit în proiecte de cercetare.

"E foarte important, pentru că banii de la buget sunt puţini şi noi ne mulţumim că putem să ne autofinanţăm, pentru că putem să facem mai multe lucruri", a mai spus  Tilda Csutak.

Până la sfârşitul anului, reprezentanţii grădinii botanice estimează că vor produce aproximativ 4.000 de litri de suc de mere. O cutie de trei litri costă 15 lei.