Salon Internaţional de Invenţii, la Cluj. Peste 360 de proiecte sunt prezentate

Data publicării:
TARG INVENTII

Blocuri şi clădiri de birouri construite de schele comandate de la distanţă, fără macarele şi muncitori. Este visul unui inventator din Chişinău, care a creat deja prototipul unui sistem de construcţii automat. Producţia acestuia costă opt milioane de euro, iar inventatorul său l-a botezat "Uzina mobilă basarabeană".

Schela de oţel permite construirea unei clădiri de cinci ori mai repede decât prin metoda actuală, spune inventatorul. Noua metodă nu este însă ieftină: metrul pătrat construit depăşeşte 20.000 de euro.

"Noi avem posibilitatea de a construi mult mai rapid şi mai calitativ cu ajutorul acestui utilaj. El se foloseşte cu telecomanda. E robot", explică inventatorul Nicolae Popescu.

O echipă de cercetători din Cracovia, Polonia, prezintă la Cluj cimentul fabricat din nisip vulcanic, care poate fi folosit cu succes pentru reabilitarea clădirilor istorice.

"Se pot adăuga coloranţi şi construcţia se face uniformă. Nu vede nimeni că a fost cândva reparată", spune Robert Milczarek, reprezentantul echipei de cercetători.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este singura din România care organizează un astfel de târg de invenţii.

"Dacă ne gândim că noi avem aici 380 - 400 de invenţii, un salon internaţional de la Geneva are cam dublu invenţiilor noastre or noi suntem un salon organizat de universitate. Sigur, nu toate se implementează. La nivel mondial, cam 1% din invenţii ajung să intre în producţie", a precizat Cornel Ciupan, profesor la Catedra de Maşini Unelte şi Roboţi Industriali din cadrul UTCN Cluj.

Salonul Internaţional de Invenţii este deschis până în 27 martie, când juriul va premia cel mai bun proiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri