Întâlnirea dascălilor de altădată

Data actualizării: Data publicării:
intalnire invatatori

Reîntâlnire emoționantă după zeci de ani. Peste 50 de dascăli care au predat în școlile din comuna bihoreană Sînmartin s-au strâns ca să depene amintiri și să discute despre situația învățământului românesc. Îndrumători ai generații întregi de elevi, învățătorii și profesorii au acuzat direcția greșită în care spun ei că merge sistemul de educație și au propus soluții pentru îndreptarea situației.

Cea care a avut inițiativa întâlnirii este o fostă învățătoare, Ileana Vlad: "Am vrut să-i adun pe cei care mai trăiesc încă să-i fac fericiți măcar pentru o zi în care ei să-și depene amintiri frumoase de-a lungul carierelor didactice."

"Eram foarte uniți, atât de prietenoși încât abia așteptam să ne întâlnim, să facem comisiile metodice. Era dăruire, foarte multă activitate săvârșită cu inima din suflet pentru copiii pe care îi formam", îşi aminteşte Cornelia Antal, fostă învățătoare.

"Dascălul bun este cel care are vocație; dacă o privim ca pe o meserie atunci nu am făcut nimic. Învățământul nu e plin de bani și nu va fi niciodată o afacere", consideră Viorel Potre, fost profesor de sport.

Foștii dascăli au constatat cu mâhnire că învățământul din România pare să se altereze de la un an la altul.

"Nu sunt împăcat cu modalitatea în care se lansează puhoiul de manuale pe care un elev trebuie să la care în spate", susţine Octavian Popovici, fost învățător.

"Ce aș vrea să se facă în învățământ, aș zice să se recurgă la manuale unice", îşi doreşte Cornelia Antal.

"La ce ar trebui să se lucreze în învățământ este sufletul copilului care este lăsat deoparte. Îl informatizăm, îl mecanizăm, dar sufletul său rămâne rece", spune Ileana Vlad, fostă învățătoare.

Chiar dacă unii s-au pensionat de mult timp, dascălii spun că păstrează legătura cu școala.

"Să fie legată familia de școală să depună interes pentru școală, pentru că copiii educați aici constituie viitorul acestei națiuni", îşi doreşte Octavian Popovici, fost învățător.

Începând cu deceniul al cincilea, în comuna Sînmartin au activat peste 100 de cadre didactice. Dintre acestea 65 sunt încă în viață și au participat la reuniune.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri