MARAMUREȘ. Tabere de aventură, la munte

Data publicării:
tabara la munte

Nici bine nu s-a terminat școala, că pentru elevi a început perioada taberelor. Tot mai căutate în ultimii ani sunt taberele de aventură la munte care includ, pe lângă drumeții, și adevărate lecții practice de supraviețuire în natură. De la filtrarea apei până la furnicile negre - bune de mâncat, copiii se declară fascinați de tot ceea ce descoperă.

La peste 1000 de metri altitudine, în pădurile de lângă Cavnic, județul Maramureș, 25 de elevi crescuți în aglomerația din Capitală învață cum să supraviețuiască în natură. Una dintre lecțiile primite este cum să filtreze apa cu ajutorul unui flacon de plastic, cărbunelui și tifonului.

"Dispozitiv profesional în natură ca sa filtrezi apa. Primele 3 pahare cu apă am să le arunc."

Odată filtrată natural, apa din pârâu devine numai bună de băut.

"Mi s-a părut foarte interesant. Adică e ceva, un lucru de bază când ești în pădure și nu ai apă", spune un elev.

De la filtrarea apei s-a trecut apoi la degustarea de… furnici.

"- Îi rup capul, o bag în gură și o mănânc.
- Aoleuu.
- Eu vreau. E rea?
- Nu, deloc!"

"Ele au, de fapt, un gust de vitamina C sau acrișor. Unii dintre ei încearcă și chiar nu pot să pățească absolut nimic", spune Adrian Țînțaș, ghid montan.

În cadrul lecției de supraviețuire, copiii au aflat cum, cu ajutorul unui băț și al mușuroi de furnici, pot să facă rost de acid acetonic, un dezinfectant natural în caz că se rănesc.

"Bățul respectiv e un intrus în mușuroi și o să fie atacat, iar furnicile o să lase o anumită substanță."

"Ei sunt obișnuiți în București cu altfel de pasiuni și am zis hai să îi scoatem un pic din ritmul lor cotidian și să mergem un pic pe munte", explică Dorina Uzarchevici, profesor însoțitor.

"Sunt foarte atenți, dornici să afle cât mai multe lucruri, să experimenteze", a observat Daniela Blanariu, profesor însoțitor.

"Mi se pare o locație ideală pentru relaxare și o oportunitate de a explora natura", spune o elevă, în timp ce un adolescent recunoaşte: "Dacă eram acasă stăteam în pat, mă jucam pe calculator, pe PS4. Aici e mult mai bine!"

Prețurile pentru o tabără de 7 zile la Cavnic încep anul acesta de la 700 de lei pentru cele de supraviețuire și pot ajunge până la 1050 de lei, în cazul celor multisport. În tarif sunt incluse cazarea în vile de 3 stele și 3 mese pe zi.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri