Mica Germanie din Satu Mare. Comuna Petreşti s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene

Data publicării:
mica Germanie

Mica Germanie din inima Sãtmarului. Este denumirea pe care a primit-o comuna Petreşti, o localitate din Satu Mare ce poate fi datã oricând exemplu despre cum te poţi dezvolta cu ajutorul banilor europeni. Aşezarea seamãnã mai degrabã cu un oraş cochet, cu o şcoalã modernã, cãmin de bãtrâni şi zonã de agrement. Edilii au amenajat chiar şi un parc industrial, în cadrul cãruia oferã facilitãţi pentru investori.

Comuna Petreşti numără puţin peste 1.300 de suflete. Majoritatea locuitorilor sunt etnici şvabi care au făcut din localitatea lor un model de dezvoltare rurală demn de urmat.

"Noi, acum 10-15 ani, ne-am dat seama că din surse proprii nu prea avem ce să facem multe şi frumoase în comuna noastră şi ne-am axat pe proiecte de finanţare europene. În jur de 7 milioane de euro, deci o sumă destul de mare", spune Csaba Karadi, primarul comunei Petreşti.

Reţele de canalizare şi apă potabilă, drumuri asfaltate, un cămin de bătrâni şi o sală de sport cu 180 de locuri - sunt câteva dintre investiţiile făcute cu bani europeni. Şi asta nu e tot. Autorităţile locale au amenajat un parc industrial acreditat de către Ministerul Dezvoltării, care se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare.

"Inclusiv există o hală care poate fi ocupată, aşteptăm investitorii cu toate facilităţile pe care le oferă Consiliul Local. Nu se plăteşte impozit pe teren, pe construcţie, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construcţie, plus că în zonă există forţă de muncă calificată", explică Otto Marchiş, viceprimarul comunei Petreşti.

Şi şcoala a fost complet renovată, iar dotările sunt dintre cele mai moderne.

"Şcoala noastră în 2011 a fost renovată şi a fost dotată cu table inteligente, table smart, laptopuri, televizoare LCD, calculatoare, inclusiv două lifturi pentru persoane cu dizabilităţi", spune Adina Hajdu, directoarea Şcolii Gimnaziale "Dr. Ştefan Vonhaz" din Petreşti.

Localnicii au alternative şi pentru timpul liber.

"Edilii au realizat din fonduri europene inclusiv o sală de bowling unde localnicii pot să se relaxeze", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Cu astfel de realizări, nu e de mirare că trei ani la rând Petreştiul a fost desemnat de Consiliul Judeţean "cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare".

"În primul an am primit premiu o maşină nou-nouţă. De atunci, în fiecare an, primim 10 mii de euro. Anul trecut am luat utilaje, tractor de tuns iarbă, coasă, anul acesta am zis că amenajăm birourile, am schimbat calculatoarele", spune primarul comunei Petreşti.

O singură problemă întâmpină autorităţile locale: depopularea comunei. Mulţi dintre localnici au ales să plece în Germania, iar populaţia este îmbătrânită.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri