Oraş fără cabluri. RCS&RDS a construit în Oradea o canalizaţie subterană de 154 de kilometri

Data publicării:
subteran

Dispar cablurile de pe stâlpii şi de pe faţade clădirilor din Oradea. Administraţia locală are în proiect ca în 10 ani să îngroape toate firele din zona centrală a oraşului şi de pe arterele intens circulate. Prima etapă a fost finalizată de compania RCS&RDS, care a săpat 150 de kilometri de reţele subterane. Acestea vor adăposti cabluri de telefonie, internet sau energie electrică.

Mii de kilometri de cabluri atârnă în prezent pe stâlpii ori pe faţadele clădirilor din oraşele României. Oradea nu face excepţie.

"Avem 345 de kilometri liniari de reţele aeriene, 200 de kilometri de reţele subterane şi o serie de proprietari de stâlpi ca şi infrastructură, suport pentru reţele", explică Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea.

"Ziceam că strică aspectul clădirii şi nu se observă frumuseţea construcţiei, a arhitecturii ei  - e dăunător şi pentru ochi inestetic", spune un orădean despre cablurile de pe faţadele oraşului.

"Dacă se poate găsi o soluţie să nu se vadă să nu fie tot la vedere arată mult mai bine, mult mai ok", completează altul.

Autorităţile orădene au în plan să îngroape toate cablurile din zonele locuite.

"Ne dorim ca undeva în 10 ani tot ceea ce înseamnă artere principale din Oradea, centru istoric, să beneficieze de o reţea subterană de canalizaţie, de stâlpi care să nu permită amplasarea de astfel de reţele, stâlpi ornamentali fără portanţă", spune Eduard Florea.

Pentru asta s-a făcut deja primul pas. În urmă cu doi ani RCS&RDS a început săparea unor reţele subterane unde să fie adunate toate cablurile.

"Noi am realizat 154 de kilometri. 200 sunt prezentaţi în planşa din spate cu albastru. Ne-am concentrat foarte mult pe zonele unde este populaţia mai densă", susţine Nelu Dumea, director regional RCS&RDS.

La finalul acestei luni, reţeaua subterană realizat de RCS&RDS va fi gata. Urmează ca operatorii să coboare cablurile propriilor reţele în canalele subterane.

"Nu a cheltuit absolut deloc Primăria Oradea cu acest proiect. Toţi banii au fost finanţaţi de RCS&RDS", spune directorul regional RCS&RDS.

In perioada următoare Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va preciza tarifele orientative şi maximale pe care firmele ce utilizează canalizaţiile subterane le vor achita.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri