Care sunt semnele și cum recunoaștem accidentul vascular cerebral

Data actualizării: Data publicării:
dr cristian pandrea
Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență

Accidentul vascular cerebral este o urgență majoră. Șansele de supraviețuire și de recuperare ale pacientului depind de rapiditatea intervenției de salvare. De aceea, este esențial ca persoanele din jur să recunoască semnele producerii unui AVC. Ne explică dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență.

Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când un cheag de sânge blochează o arteră care irigă creierul. Cheagul poate ajunge în creier dintr-o altă parte a corpului sau se poate forma la nivel cerebral. Din cauza lipsei oxigenului și nutrienților, țesutul cerebral este afectat, consecințele putând fi dramatice: deces sau complicații și dizabilități pe termen lung.

Accidentul vascular cerebral ischemic trebuie tratat cât mai rapid. Fiecare minut în care țesutul cerebral este privat de sânge înseamnă moartea unui număr mare de celule. În primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor, tromboliza intravenoasă este tratamentul de elecție. Acesta constă în administrarea în perfuzie a unei substanțe care dizolvă cheagul de sânge. Astfel, țesutul cerebral este irigat din nou și salvat de la necroză. Eficacitatea tratamentului depinde de gravitatea cazului și de timpul scurs de la începutul accidentului vascular.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri