Cum se manifestă infecția cu HPV și ce investigații sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului

Data publicării:
dr virginia tarlea
Dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie

Infectia cu HPV este responsabilă de 99% din cazurile de cancer de col uterin. Se știe că unele tulpini de HPV au un risc oncogenic foarte înalt. Cum se manifestă acest virus și cum pot fi prevenite efectele sale, discutăm cu DNA dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie.

Infecția cu tulpinile oncogene ale HPV, implicate în apariția cancerului de col uterin, poate fi detectată înainte de apariția semnelor și simptomelor printr-un test special, numit genotipare HPV. Pentru această analiză, este necesară recoltarea unor celule de la nivelul colului uterin, printr-o procedură similară cu testarea Babeș-Papanicolau. Investigația nu este dureroasă și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva infecției cu HPV este vaccinarea. Imunizarea este recomandată nu doar adolescentelor, ci și femeilor mature și bărbaților. În prezent, pentru vaccinare este disponibil vaccinul Gardasil 9, care protejează împotriva a 9 tulpini virale de mare risc și se administrează în două sau trei doze, în funcție de vârsta pacientei.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri