Ecoendoscopia este o tehnică avansată de diagnostic și tratament minim invaziv pentru afecțiunile digestive. Când este indicată

Data publicării:
conf. dr. Mădălina Ilie, medic primar gastroenterologie

Ecoendoscopia este una dintre cele mai performante tehnici utilizate în diagnosticul afecțiunilor din gastroenterologie. Când este indicată procedura și care sunt beneficiile ei, discutăm cu conf. dr. Mădălina Ilie, medic primar gastroenterologie.

Ecoendoscopia este o tehnică avansată de diagnostic și tratament minim invaziv pentru afecțiunile digestive, care combină endoscopia și ecografia. Intervenția permite vizualizarea din interior a tractului digestiv, pentru localizarea unor leziuni și, la nevoie, poate fi completată cu biopsii din țesutul suspect. De asemenea, procedura se poate realiza și în scop terapeutic, pentru drenarea unor colecții lichidiene, pentru eliminarea chisturilor pancreatice sau pentru terapia localizată a unor tumori, evitându-se astfel intervențiile chirurgicale, care implică riscuri mai mari.

Procedura se realizează similar cu endoscopia digestivă superioară, prin urmare pacientul nu trebuie să consume alimente sau băuturi cu câteva ore înainte și poate fi necesar să întrerupă administrarea unor medicamente, la recomandarea medicului. Endoscopia și ecoendoscopia nu sunt investigații dureroase, pentru că se realizează cu sedare.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri