Multe femei aflate la vârsta fertilă se confruntă cu endometrioza. Care sunt simptomele bolii și cum se tratează

Data publicării:
dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie

Multe femei aflate la vârsta fertilă se confruntă cu endometrioza, o boală care poate afecta serios calitatea vieţii. Durerea cronică sau infertilitatea sunt asociate cu această boală. Mai multe despre cauze, diagnostic şi soluţii discutăm cu dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie.

Endometrioza este o afecțiune care se manifestă prin dezvoltarea în afara uterului a unui țesut similar celui din interiorul acestui organ. Țesutul endometrial se poate fixa pe alte organe interne, cel mai des pe ovare, trompe uterine, vagin, vezică urinară sau colon. Boala poate să provoace semne și simptome greu de suportat, care se agravează în timpul menstruației, sub acțiunea hormonilor: dureri abdominale, disconfort în timpul actului sexual, tulburări de tranzit intestinal, sângerări vaginale abundente.

Tratamentul este stabilit în funcție de severitatea manifestărilor clinice și de starea generală de sănătate a pacientei. Pentru cazurile grave, care nu reacționează la administrarea de medicamente, singura soluție poate fi chirurgia, preferabil chirurgia robotică în ginecologie, care înlătură cu succes focarele de endometrioză. Procedurile robotice se realizează prin abord minim invaziv, cu recuperare rapidă a pacientei și risc redus de complicații.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri