O familie de suedezi finanțează școala din Cireșu

Data publicării:
ciresu 1

Uitate de autorităţile române, sponsorizate de suedezi. De 21 de ani şcoala şi internetul din Cireşu, o micuţă localitate din zona de munte a judeţului Mehedinţi, sunt finanţate de o familie de suedezi. Au reușit să mobilizeze întreaga comunitate în care trăiesc și cu banii pe care îi adună an de an susțin școlarizarea celor 60 de elevi care se adună din satele de lângă Cireșu.

Gunnar şi Irene Fagăr sunt foşti profesori, care după o vizită în România au decis să ajute Școala de la Cireşu. Au început cu un frigider, pe care l-au cumparat din banii lor chiar la prima vizita. Nu-si închipuiau că în secolul XXI copiii pot învăța în asemenea condiții. Au plecat în Suedia și s-au pus pe treabă. Au urmat investiții de peste 50.000 de dolari în aducțiune de apă, centrala termică de 13.000 de euro, cantina dotată modern, moblier pentru internat.

„Ceea ce e semnficativ este că la împlinirea vârstei de 50 de ani au organizat o petrecere cu toți prietenii și rudele, în jur de 100 de persoane, și le-au cerut să nu le dea cadouri, ci tot ceea ce doresc să facă donații pentru copiii de la Școala Cireșu. Cu banii au venit în România și au organizat o excursie pentru totț copiii și salariatți de la școala pe Clisura”, a spus Nicolae Dragu, director Şcoala Cireşu

Lunar, trimit câte 25 de euro pentru fiecare dintre cei 60 de elevi de la internatul din Cireşu. Suedezii îi ajută pe copiii din mica localitate mehedințeană să-şi continue studiile şi la liceu şi chiar la facultate, acordându-le o bursă de început de an liceal ori universitar.

Poveștile copiilor de la internatul de la Cireșu pot părea triste pentru copilul citadin, legat de gadgeturile moderne, de părinții care sunt în preajma lor tot timpul. Pentru ei însă e o mare oportunitate că au putut să ajungă aici și să învețe carte.

Majoritatea copiilor de la internatul din Cireșu provin din familii fără posibilități materiale, care nu și-ar permite să plătească internatul. La căminul din Cireșu primesc trei mese pe zi şi sunt cazaţi în condiţii ireproşabile. Și mai mult, totul e gratuit. Ei vin din cinci comune învecinate, Iloviţa, Izvorul Bîrzii, Godeanu, Balta şi Podeni.

Autoritățile locale recunosc. Fără ajutorul străinilor nu ar fi reușit să salveze școala de la Cireșu. Iar copiii ar fi abandonat școala.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri