RAPORT DE ȚARĂ. Tulcea este județul cu cele mai multe mănăstiri, biserici şi geamii adunate la un loc

Data publicării:
tulcea manastiri

Mănăstirea Saon, situată în Valea Teilor, a fost în anul 1846, la înființare, mănăstire de călugări, iar din anul 1930 s-a transformat în mănăstire de maici. Aceasta iese de departe în evidenţă prin prezenţa unor păsări exotice, pe care maicile de acolo le îngrijesc de ani buni.

„Avem câteva păsări, struți, fazani, păuni care împodobesc incinta mănăstirii noastre și care fac parte din viața noastră. Suntem în prezent 40 de viețuitoare precum și doi preoți duhovnici și principalele îndeletniciri sunt apicultura, agricultura și confectionarea de veșminte bisericesti”, spune maica Adriana.

Odată ce ajungi la mănăstirea Celic-Dere ești cuprins de un sentiment de veselie, care este posibil să se datoreze multitudinii de trandafiri atât de frumoși care cresc în preajma mănăstirii sau a fericirii cu care ești primit de măicuțe, în prezent 54 la număr și a celor doi preoți duhovnici. Mănăstirea Celic-Dere este printre puținele construcții din România care are o biserică de iarnă la demisol, și una de vară la parter.

O biserică ieşită din tipare în Tulcea este biserica cu ceas construită între anii 1830-1840, de colonişti bulgari din sudul Basarabiei. Aceasta a fost demolată în repetate rânduri, reparată şi conservată Apoi în 1897. Catedrala Sfântul Nicolae este reprezentativă pentru stilul bizantin şi este singurul lăcaş de cult creştin căreia sultanul de la acea vreme(1865) a acceptat să i se ridice turle, iar în anul 1867 însuşi domnitorul Carol I a vizitat această biserică.

Pe pământul tulcean se regăsesc foarte multe geamii şi moschee, iar cele mai semnificative sunt Geamia Azzizie, una dintre cele mai mari geamii construite în Dobrogea de sultanul Abdul Azzizie în anul 1863. La Babadag există o moschee reprezentativă, moscheea Gazi Ali Paşa, construită de sultanul Mehmet al treilea în anul 1610, care a fost distrusă în repetate rânduri.

În anul 1990, clădirea a fost reparată iar astăzi funcţionează ca muzeu. Moscheea este cel mai vechi monument de artă musulmană din România, cu pridvor monumental cu arcade şi minaret înalt de 21 de metri. În curtea Geamiei este mormântul lui Ali Gazi Paşa care datează din sec. al-XVII-lea.

Tot la Tulcea găsiți şi monumentul paleocreştin de la Niculiţel, descoperit în anul 1971, care adăposteşte mormintele a şase martiri din Dobrogea. Toate aceste lăcaşe de cult din judeţul Tulcea sunt considerate obiective turistice şi monumente istorice, iar anul sute de pelerini le calc pragul.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri