Sari la conținut

Mergea și Tecău rămân cu medalie de argint. Au pierdut finala împotriva lui Nadal și Lopez, dar au scris istorie

FOTO: Gulliver/GettyImages

A fost o partidă extraordinară, care a durat două ore și jumătate. Florin Mergea și Horia Tecău au adus României prima medalie de argint, la tenis, din istoria Jocurilor Olimpice. Cei doi au avut o misiune complicată în lupta pentru aur, cu spaniolii Rafael Nadal și Marc Lopez.

Românii și-au cedat de două ori serviciul în primul set, adjudecat în cele din urmă de adversari cu 6 la 2. Situația s-a schimbat în actul secund, deși ibericii au fost ca un zid pe fundul terenului. Mergea și Tecău s-au impus cu 6 la 3 și au trimis meciul în decisiv.

După mai multe gameuri foarte echilibrate, tricolorii au făcut break la 3 la 3. Nu au putut, însă, să profite, iar Nadal și Lopez au întors soarta finalei. Spaniolii au fructificat a treia minge de victorie, după o greșeală a lui Mergea și au închis meciul cu 6 la 4.

LIVE TEXT AICI

Meciul a început cu serviciul lui Horia Tecău. PRIMUL SET:

Primul punct al partidei și-l adjudecă echipa României. Egalează apoi spaniolii (1-1)

Mergea/Tecău - Lopez/Nadal 2-1. Un alt game echilibrat pe serviciul românilor, care au revenit din nou după ce au fost conduşi.

Egalitate 2-2, după care spaniolii trec în avantaj 2-3. Spaniolii se desprind în primul set: 2-4, apoi 2-5. SET PENTRU SPANIOLI, CÂȘTIGAT CU 6 LA 2.

Între timp, americanii Jack Sock şi Steve Johnson - eliminați de Mergea și Tecău în semifinale - au cucerit medalia de bronz la dublu, după ce i-au învins în două seturi, scor 6-2, 6-4, pe canadienii Daniel Nestor şi Vasek Pospisil

SETUL 2:

1-0. Florin şi Horia deschid setul secund cu un game solid pe propriul serviciu.

Sunt egalați apoi, 1-1.

Preluăm conducerea: 2-1.

Avem break! 3-1.

4-1 pe serviciul lui Horia Tecău!

Spaniolii recuperează: 4-2.

Avem 5 la 2!

Rămân în set spaniolii: 5-3.

6-3! Avem set, am egalat și intrăm în decisiv!  Aproape trei sferturi de oră a durat actul al doilea al finalei. 

SETUL 3:

Un prim game revine spaniolilor, pe serviciul lui Nadal: 0-1.

Egalăm: 1-1.

O gură de oxigen pentru spanioli: 2-1.

Egalăm, după o serie care parcă nu se mai termină: 2-2.

Destul de repede apoi, spaniolii câștigă game-ul și e 3-2 pentru perechea Lopez/Nadal.

Egalăm, 3-3.

Break câștigat de ai noștri! 4-3.

Spaniolii egalează la 4.

Lopez/Nadal au 5 la 4 și urmează un game care poate fi decisiv.

Reuters anunță că Lopez și Nadal au câștigat meciul, dar partida încă se desfășoară pe micile ecrane.

Peste patru minute, e oficial și în România: Mergea și Tecău rămân doar cu medalie de argint. Spaniolii câștigă setul decisiv cu 6 la 4, după o luptă extrem de strânsă și frumoasă.

Horia Tecău nu părăsește însă competiția. El urmează să joace în sferturile de finală la dublu mixt, alături de Irina Begu, împotriva perechii din Cehia Lucie Hradecka/Radek Stepanek. 


„Noi am venit aici cu gândul să câștigăm aurul, pentru asta ne-am concentrat, știam că putem realiza lucrul acesta. A fost un meci pentru medalie, dar ca să câștigăm știm foarte bine ce avem de făcut, să jucăm fiecare punct, să ne concentrăm, să fim calmi, să ne motivăm. Ne cunoaștem foarte bine și în momentele acelea importante asta ne ajută pe noi. Ne bucurăm că pentru delegație am obținut o medalie. Vom avea o medalie, dar o vrem pe cea de aur. Trebuie să ne recuperăm pentru finală ca să fim în cea mai bună formă și să câștigăm aurul”, a declarat Horia Tecău pentru Gazeta Sporturilor.

Şi Florin Mergea e optimist înaintea duelului din finală cu spaniolii Rafael Nadal şi Marc Lopez.

„Suntem primii care ajungem într-o finală olimpică. De ce nu? Cum am scris-o și anul trecut la Turneul Campionilor, când am jucat finala unul împotriva altuia, cu parteneri diferiți, așa o scriem și anul acesta la Rio. Important e că am ajuns aici, că mai e un pas și vrem să mergem până la capăt. Asta am visat de mici, asta am visat de un an și ceva. În finală vor fi trei seturi din cinci, un meci clar mai greu, dar suntem pregătiți și nu ne gândim decât la următorul meci, cum să câștigăm. important e să ne odihnim, lecțiile cum zicem noi, să ne facem planul și să-l executăm așa cum a fost până acum. Important e să ne concentrăm la jocul nostru. Dacă noi jucăm cum putem și cum vrem, nu va conta cine va fi în fața noastră”, a spus şi Mergea pentru Gazeta Sporturilor.

Florin Mergea (31 de ani, locul 14 în clasamentul ATP la dublu) şi Horia Tecău (31 de ani, poziţia 10 ATP) au câştigat titlul la juniori la Wimbledon în 2003 şi turneul pe zgură de la Bucureşti din acest an, unicul cucerit împreună în circuitul ATP.

Românii s-au oprit în semifinale la celelalte trei turnee jucate împreună în acest an, la Stuttgart, Washinghton și Toronto.

Horia Tecău s-a calificat şi în sferturile probei de dublu mixt, împreună cu Irina Begu, după victoria cu 4-6, 7-6 (1), 10-8 contra polonezilor Agnieszka Radwanska şi Lukasz Kubot. În afara finalei la dublu, Tecău va juca tot astăzi şi sfertul de dublu mixt, contra perechii din Cehia Lucie Hradecka/Radek Stepanek.

Florin Mergea era şi el înscris în proba de dublu mixt, însă partenera sa, Monica Niculescu, s-a retras din motive medicale chiar înainte de primul tur.

Florin Mergea și Horia Tecău au adus României prima medalie de argint, la tenis, din istoria Jocurilor Olimpice. Cei doi au avut o misiune complicată în lupta pentru aur, cu spaniolii Rafael Nadal și Marc Lopez. Românii și-au cedat de două ori serviciul în primul set, adjudecat în cele din urmă de adversari cu 6 la 2. Situația s-a schimbat în actul secund, deși ibericii au fost ca un zid pe fundul terenului. (LASA ILUSTRATIE PE MUZICA cu tot punctul din setul al doilea, game-ul al treilea, cand se face 40-30). Mergea și Tecău s-au impus cu 6 la 3 și au trimis meciul în decisiv. După mai multe gameuri foarte echilibrate, tricolorii au făcut break la 3 la 3. Nu au putut, însă, să profite, iar Nadal și Lopez au întors soarta finalei. Spaniolii au fructificat a treia minge de victorie, după o greșeală a lui Mergea și au închis meciul cu 6 la 4. Pe lângă argintul cucerit la tenis, delegația României a mai bifat o medalie de bronz și la haltere. Gabriel Sîncrăian s-a clasat pe locul al treilea la categoria 85 de kilograme.