Traseele secrete ale contrabandiştilor

Data publicării:
maramures

O afacere ilegală de sute de milioane de euro pune pe jar autorităţile din nordul şi estul ţării. Contrabandiştii de ţigări trec munţii cu marfa de contrabandă şi merg pe cele mai dificile trasee. La frontiera cu Ucraina, în judeţul Maramureş, se duce, chiar în vârf de munte, o luptă continuă cu traficanţii. O activitate devenită stil de viaţă pentru oamenii din localităţile de frontieră. Chiar şi poliţiştii recunosc că 90 la sută dintre localnici sunt contrabandişti. Acelaşi lucru se întâmplă şi în est, la graniţa cu Moldova. Întreaga poveste mâine, la România furată, de la ora 21.00.

Reporter: Unde aţi vândut prima oară?

Vasilică Anchidim, condamnat pentru contrabandă cu ţigări: Într-o piaţă, pur şi simplu. Unde se vând în toată România. Nu le afişeam la vedere. Le ţineam ascunse în maşini, tarabe, alea.

Reporter: Cum găseaţi clienţi?

Vasilică Anchidim: Întrebam omul care trecea prin piaţă dacă cumpără ţigări. Îi explicam că sunt mai ieftine pentru oamenii de rând. Pentru oamenii săraci, normal că toată lumea se uită la un pachet, la o diferenţă de patru lei, cinci lei.

Maramureş, România. Graniţa estică a Uniunii Europene, raiul contrabandiştilor de ţigări - un obicei vechi într-o zonă de frontieră, care face, în fiecare an, o gaură la bugetul de stat de aproape 700 de milioane de euro.

Pentru oamenii satelor sărace din nordul României, contrabanda este singura sursă de venit. Pentru ei, legea este doar o piedică în a-şi câştiga traiul.

Vasilică Anchidim: Foarte proastă. Nu aş fi fumat nicio dată. Dacă eram fumător înrăit şi nu aveam o ţigară aş fi fumat, dar altfel... nu.

Reporter: De ce?

Vasilică Anchidim: Miroseau aiurea, erau făcute în condiţii proaste, nu erau de bună calitate. Cred că erau făcute undeva, eu ştiu, pe la fabrici acasă. Nu erau făcute la fabrică.

Din cele 4,4 miliarde de ţigarete de contrabandă ajunse în România în 2016, 750 de milioane, adică peste 17 la sută, au intrat prin nord.

Graniţa de est. Vama Sculeni, la 350 de kilometri de traseele contrabandiştilor din munţii Maramureşului. Aici, problema este aceeaşi. 836 de milioane de ţigarete, adică 19% din ţigările de contrabandă din România, intră în ţară pe la frontiera cu Republica Moldova. Dacă în nord cărăuşii aveau abilităţi de alpininişti, în est trebuie să fie pescari pricepuţi şi buni înotători.

Prin apă sunt trecute 10, 15 mii, 20 de mii au fost trecute. Ca şi mod de acţiune, de pe un mal se aruncă cu lanseta o funie. Se întinde funia de pe un mal pe altul, sunt legate coletele cu ţigări si sunt trase pe malul românesc”, explică un ofițer sub acoperire.

Aceasta a fost butelia de gaz. Are mantaua pe care circula gazul şi în rest ţigări. Aici avea capacul pus sudat. De regulă, sunt anumiţi oameni specializaţi în Moldova care fac astfel de locaşuri”, spune un polițist de frontieră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri