Video Anchetă la Spitalul Județean Pitești, după ce zeci de fiole de Fentanil au dispărut. Hoții au lăsat doar cutiile goale

Data publicării:
fentanil fiola
Anchetă la Spitalul Județean Pitești, după ce zeci de fiole de Fentanil au dispărut. Foto: Shutterstock

Este anchetă la Spitalul Județean din Pitești, după ce zeci de fiole cu un medicament care a ajuns extrem de popular în rândul consumatorilor au dispărut. Este vorba despre Fentanil, un opioid sintetic extrem de puternic, care este administrat, în spitale, bolnavilor de cancer în stadii terminale.

Bianca Ciucă, farmacist primar șef la SJU Pitești: Au dispărut 25 de fiole, care înseamnă cinci cutii. Acest medicament se recepționează de la un depozit farmaceutic în urma unei comenzi.

S-a observat că sigiliul era tăiat și erau extrase fiolele, dar ambalajul primar al medicamentului a fost lăsat, ceea ce a făcut imposibilă detectarea pe moment a lipsei lui.

Luna trecută, DIICOT a prins în flagrant un bărbat, farmacist din București, în timp ce încerca să vândă câteva sute de comprimate de Fentanil. Ulterior, traficantul de droguri a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. S-a descoeprit că avea această afacere ilegală încă de acum patru ani, împreună cu un fost coleg de muncă. Cei doi scoteau din circuitul farmaceutic mai multe medicamente care au regim de stupefiante și le comercializau către diverși consumatori.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanil este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA), "este atât de puternic şi de mortal, încât chiar şi un microgram poate ucide un om".

Conform aceleiaşi surse, în anul 2022, Fentanil a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite. Ca răspuns la această situaţie alarmantă, la iniţiativa guvernului american, a fost constituită Coaliţia globală privind ameninţările asociate drogurilor sintetice, la care participă şi România.

Din punctul de vedere al circulaţiei ilicite, traficarea şi punerea la dispoziţia consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic (mult mai puternic decât heroina) reprezintă un factor de risc major pentru sănătatea publică.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri