Asociație de proprietari din Miercurea Ciuc, amendată pentru că a postat datele personale ale unei locatare pe grupul de WhatsApp

Data actualizării: Data publicării:
femeie cu telefonul in mana
Credit foto: Guliver/Getty Images

O asociație de proprietari din Miercurea Ciuc a fost amendată, marți, pentru că a făcut publice datele personale ale unei locatare. Femeia a reclamat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal faptul că numele și adresa ei din buletin apar, în mod ilegal, pe grupul de WhatsApp din care fac parte și alți proprietari. Pentru încălcarea GDPR, asociația a fost sancționată cu aproape 2.500 de lei.

Ancheta a început în urma unei plângeri, prin care se reclama faptul că Asociația de proprietari a dezvăluit datele unei persoane fizice prin postarea unei notificări pe grupul de WhatsApp, prin care petenta solicita operatorului o serie de informații și documente legate de funcționarea Asociației.

"În cadrul investigației declanșate s-a constatat că operatorul a dezvăluit în mod nelegal și excesiv datele petentei prin postarea pe grupul de WhatsApp al membrilor Asociației a unei notificări transmisă de acesta Asociației (numele, prenumele și adresa de domiciliu din București), contrar art. 5 alin. (1) lit. a), c), alin. (2) și ale art. 6 din RGPD. De asemenea, s-a constatat că Asociația de proprietari nu a prezentat dovezi cu privire la comunicarea unui răspuns la cererea petentei prin care aceasta și-a exercitat drepturile de acces, ștergere și opoziție, încălcându-se astfel prevederile art. 12 alin. (3) și (4) din actul normativ mai sus menționat", a transmis ANSPDCP.

Totodată, spun cei de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, s-a constatat că reprezentanții asociației nu au prezentat dovezi cu privire la punerea în aplicare a măsurilor corective dispuse prin procesul-verbal de constatare/sancționare încheiat anterior, încălcând astfel o dispoziție a Autorității Naționale de Supraveghere, ceea ce constituie contravenția prevăzută de art. 83 alin. (5) lit. e) din RGPD.

Pentru neregulile constatate, asociația de proprietari a fost amendată cu 2.486,2 lei, echivalentul a 500 de euro.

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri