Care e starea copiilor spălați de bunică cu soluție pentru deparazitarea oilor. Medic: Băiețelul are șanse foarte mici de supravieţuire

Data publicării:
copil-spital-inquam-ganea-scaled-1
Unul dintre copiii care au ajuns la spital după ce au fost spălați de bunica lor cu o substanță toxică, folosită pentru deparazitarea animalelor, se află în stare extrem de gravă. Foto: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Unul dintre copiii care au ajuns la spital după ce au fost spălați de bunica lor cu o substanță toxică, folosită pentru deparazitarea animalelor, se află în stare extrem de gravă. Medicii care îl îngrijesc pe băiețelul de 1 an și 11 luni spun că sunt șanse foarte mici ca acesta să supraviețuiască. Sora lui, de 10 ani, este în stare stabilă, pe secția de toxicologie, a declarat dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, pentru News.ro. Din nefericire, verișoara celor doi, o fetiță de 5 ani, a murit. 

„Dintre cei doi copii care au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu, unul este în secţia de ATI, în stare extrem de gravă, cu insuficienţă multiplă de organe şi sisteme, ventilat şi cu şanse foarte mici de supravieţuire. Celălalt este în secţia de toxicologie, este cu stare relativ bună, primeşte tratament, este conştient, şi evoluţia este favorabilă.

Este vorba despre un insecticid din categoria organo-fosforicelor, nu este tomoxan aşa cum spun ei, această substanţă pacienţii o denumesc generic în acest fel dar de fapt este un organo fosforic pe care îl cumpără de la farmaciile veterinare. Substanţa se numeşte diazinol.

Utilizarea lui de bază este pentru deparazitarea animalelor, dar în concentraţii foarte mici şi în nici un caz nu se utilizează pentru aplicaţii locale la om. La om absorbţia prin piele, cutanată, este foarte rapidă şi exercită efecte extraordinar de toxice”, a declarat dr Viorela Niţescu.

Cum se ajunge la deces după utilizarea cutanată a substanţei toxice: când substanţa pîtrunde în corp prin piele, afectează toate funcţiile organismului, spune dr. Viorela Niţescu. Inhibă o enzimă esenţială pentru buna funcţionare a organelor.

„Aceste insecticide fac parte din categoria inhibitoarelor de colinesterază, este o enzimă esenţială pentru desfăşurarea activităţii tuturor organelor din corp. În momentul în care această substanţă pătrunde în organism, inhibă aproape în totalitate această enzimă, şi practic toate funcţiile organismului sunt afectate”, a explicat medicul.

Medicii trag un semnal de alarmă

Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală trag un semnal de alarmă legat de faptul că astfel de cazuri grave s-au înmulţit în ultimele luni, cel al copiilor din Ialomiţa fiind al patrulea din ultima perioadă

„Vrem să tragem un semnal de alarmă în acest sens pentru că anul acesta, în ultimele câteva luni, aceasta este a patra situaţie cu care ne-am confruntat, de fiecare dată a fost vorba de cel puţin doi copii, din aceeaşi familie, dacă vă amintiţi cu câteva luni în urmă cazul de la Călăraşi, acum o lună am avut un caz al unei familii din Sfântu Gheorghe, este o situaţie care a devenit destul de frecventă şi are implicaţii foarte grave asupra copiilor.

Din câte ştiu, noi ne confruntam cu astfel de cazuri în urmă cu 25, 30 de ani, însă atunci substanţele utilizate în acest scop erau mai puţin toxice, era acel tomoxan, denumirea generică sub care a rămas el în vorbirea populară, dar până anul acesta nu am mai avut de atunci asemenea cazuri”, a declarat pentru News.ro Dr. Viorela Niţescu, şeful secţiei de toxicologie de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, medic primar pediatru şi toxicolog.

În cursul zilei de joi o fetiţă de 5 ani a murit, iar verişorul ei de 1 an şi 11 luni a ajuns iniţial în stare gravă la Spitalul din Ţăndărei. Sora băiatului, în vârstă de 10 ani, a fost dusă la un spital din Slobozia. Toţi trei au fost spălaţi de bunica lor cu substanţa toxică folosită pentru deparazitarea animalelor. În acest caz poliţia face anchetă pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului şi a fost sesizată şi Direcţia pentru Protecţia Copilului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri