Galerie Foto Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu, publicată de CNSAS. Cum arată biografia fostului dictator în documentele PCR

Data actualizării: Data publicării:
Carnet PCR Nicolae ceausescu colaj
Cartea de evidență personală a membrului PCR Nicolae Ceaușescu poartă numărul 0000001. Sursă: CNSAS

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a publicat miercuri Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu, un document cu biografia fostului dictator, așa cum era înregistrată în arhiva Partidului Comunist Român. Cartea de evidență a lui Nicolae Ceaușescu purta numărul 0000001, fiind practic primul astfel de document emis pentru un membru PCR, și a fost întocmită în 1980.

Cartea de evidență personală a membrului PCR Nicolae Ceaușescu. Sursă: CNSAS
Cartea de evidență personală a membrului PCR Nicolae Ceaușescu. Sursă: CNSAS

CNSAS a postat miercuri pe pagina de Facebook „Cartea de evidență personală a membrului P.C.R. No 0000001”, document conținând biografia lui Nicolae Ceaușescu, consemnată în arhivele PCR.

Cartea conține atât datele biografice ale lui Nicolae Ceaușescu, cât și informații privind parcursul său educațional și profesional, organizațiile din care a făcut parte sau titlurile și decorațiile primite.

Aflăm astfel din documentul CNSAS că Nicolae Ceaușescu a avut mai multe titluri de „doctor în economie, doctor în științe politice, Doctor Honoris Causa al Universităților din București, Ecuador, San Marcos, Liban, Buenos Aires, Sur - Bahia Blanca, Nisa, Filipine, Yucatán, Teheran, a fost deținător al titlului de onoare suprem Erou al Republicii Socialiste România și al altor ordine și decorații, General locotenent, membru în Comitetul Central al Partidului Comunist din România, deputat în Marea Adunare Națională, Președinte al Republicii Socialiste România, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, Președinte al Frontului Democrației și Unității Socialiste”.

Citiți și:
CNSAS a publicat Cartea de evidență personală a Elenei Ceaușescu. De la ucenică la perdele, la academician și prim viceprim-ministru

La capitolul ocupații, Ceaușescu a intrat în câmpul muncii în 1929, ca ucenic la un „atelier de cismărie”, și a avansat până a ajuns „activist PCR” (1939), deținut pentru „activitate comunistă” (1940-1944), membru PCR la diverse niveluri, până la Comitetul Central PCR (1944-1948), locțiitor al ministrului Agriculturii (1948-1954), secretar general CC al PCR (1954-1965), iar apoi secretar general PCR (începând din 1965).

Cartea de evidență conține date și despre familia sa: părinții, Andruța și Alexandra - țărani; soția, Elena Ceaușescu - „muncitoare textilistă”. De menționat că tatăl său avusese „gospodărie individuală” înainte de 23 august 1944.

Nicolae Ceaușescu a avut trei surori - Niculina, Maria și Lina - și cinci frați - Marin, Nicolae, Florea, Ilie și Ion. Toți au fost țărani, cizmari sau ospătari înainte de 1944, pentru ca 1980, anul în care a fost redactat documentul, să-i găsească pe poziții net superioare, cum ar fi: Marin - din cizmar, consilier diplomatic; Florea - din ospătar, ziarist; Lina - din țărancă, directoare de liceu; Ion - din țăran, adjunct al ministrului Agriculturii; alți doi frați, Nicolae și Ilie, au ajuns generali-maiori.

Cartea de evidență personală lui Nicolae Ceaușescu poartă numărul „0000001” și a fost întocmită pe 27 mai 1980.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri