Cod roșu de inundații în mai multe județe, inclusiv în Alba, unde ploile au făcut ravagii în ultimele 24 de ore

Data actualizării: Data publicării:
inundatii in urma ploilor torentiale
Cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din țară. Foto: Sursa foto: ISU Alba

ACTUALIZARE. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râurile din bazinul hidrografic Crişul Alb, judeţul Hunedoara, valabilă până sâmbătă, la ora 2:00.

Conform INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinul hidrografic Crişul Alb - bazin amonte S.H. Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara.

"Avertizarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Crişul Alb - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Valea Satului - amonte confluenţă cu râul Baldovin", precizează INHGA.

Cod roșu de inundații în județul Alba, unde ploile au făcut ravagii în ultimele 24 de ore

Institutul Naţional de Hidrologie a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râurile din bazinul hidrografic Arieş, judeţul Alba, valabilă până la ora 24:00. De asemenea, sub cod roșu de inundații se află râuri din județul Suceava. Meteorologii au emis și alte noi avertizări meteo de averse torențiale, însoțite de vijelii și căderi de grindină. 

Conform INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Arieş - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Albac - amonte confluenţă cu râul Valea Mare, judeţul Alba.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Sohodol, Abrud, precizează INHGA.

Citește și: VIDEO&FOTO Ciclonul care a făcut prăpad în Germania a ajuns în România. În Bihor a plouat cu gheață, în Alba oamenii s-au refugiat în podul casei

Cod roșu de inundații și pe râuri din Suceava

Hidrologii au emis vineri o avertizare Cod roșu de inundații pe râuri din județul Suceava. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, sunt vizate râuri din bazinul hidrografic Brodina, afluent al râului Suceava.

Pe aceste râuri, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Avertizarea este în vigoare, de asemenea, până la ora 24.00.

Cod portocaliu de inundații în Sibiu și Hunedoara

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabil pe râuri din judeţele Sibiu şi Hunedoara, până la ora 24:00.

Conform prognozei de specialitate, până la miezul nopţii, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri rapide de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureş - afluenţii de stânga aferenţi sectorului amonte S.H. Gelmar - aval S.H. Alba Iulia (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara) şi Cibin - afluenţii aferenţi sectorului amonte S.H. Cristian (judeţul Sibiu).

Fenomene hidrologice similare se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul hidrografic Sălişte (afluent al râului Cibin).

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri