Video Dobânzile ridicate au pus frână vânzărilor de locuințe. Constructorii încearcă acum să atragă clienți cu reduceri și mobilă cadou

Data publicării:
Investitii in locuinte
Dobânzile au crescut vertiginos în ultima vreme, așa că românii amână momentul în care decid să își cumpere o locuință. Foto: Profimedia Images

Dobânzile au crescut vertiginos în ultima vreme, așa că românii amână momentul în care decid să își cumpere o locuință. Pentru a resuscita vânzările în declin, dezvoltatorii vin cu numeroase promoții și beneficii pentru clienți. Astfel, un apartament cu 3 camere, este mai ieftin și cu 8.000 de euro. Însă, de la 1 aprilie indicele IRCC va crește și mai mult, încă un hop în calea celor care vor să își cumpere o casă.

Dobânzile ridicate au pus frână vânzărilor de locuințe. La unii dezvoltatori scăderea este de până la 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Irina Chițu - director comparator bancar: Oamenii chiar daca isi doresc acele apartamente vor să ia un credit văd că nu se mai încadrează la aceeași sumă de credit și atunci așteaptă ori să strângă un avans mai mare ori să mai ieftinească proprietățile.

Pentru a cumpăra o locuință cu un avans de doar 5% prin Noua Casă, cumpărătorii trebuie să dispună de venituri mai mari cu 67% față de anul trecut. La un credit de 66.500 de euro, venitul minim necesar trebuie să fie aproape 5.300 de lei. În urmă cu un an era aproximativ 3.200 lei și indicele IRCC de aproximativ 5 ori mai mic.

Iar de la 1 aprilie IRCC va crește și mai mult.

Adrian Codîrlașu - vicepreședinte Consiliul Analiștilor Fiscali: Cei care cumparau pe credit, probabil isi vor face foarte bine calculele inainte. Această cerere de active imobiliare finantate prin credite este posibil sa scada.

Dacă în alți ani, locuințele erau achiziționate încă din faza de proiect, acum există apartamente gata și, încă, fără niciun cumpărător. Pentru a atrage clienții, unii constructorii oferă mobilă cadou, vouchere și reduceri de preț.

Ramona Ganea - brand manager ansamblu imobiliar: Pot beneficia de discount indiferent de forma de achiziție. Este cuprins între 3 și 8%. Dacă ne-am raporta la un apartament cu 3 camere, de exemplu, discountul poate sa ajungă până la 8.000 de euro. Le oferim de asemenea vouchere pentru electrocasnice în valoare de 500 de euro.

Daniel Tudor- CEO agenție imobiliară: Poți să cumperi un apartament și în loc să cumperi un discount se oferă o boxă de exemplu sau poate un loc de parcare la un preț mai bun sau o facilitate de plată.

Un apartament cu două camere în Capitală se vinde în medie cu 77.900 de euro. Cu 24.000 de euro mai mult față de acum 8 ani.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri