Cu cât s-au scumpit chiriile la începutul anului universitar 2019-2020

Data publicării:
chirie bun - camera - captura

Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an universitar, mulți studenți încă mai caută o variantă de cazare. Mulți și-ar dori să locuiască singuri într-o garsonieră, doar că bugetul limitat îi împiedică. O variantă ar fi căminele studențești, dar condițiile nu sunt deloc atractive.

Cei mai mulți studenți locuiesc în chirie - 87%, în cămine - 8% sau cu familia 3%. Mulți dintre aceștia și-ar dori însă să locuiească în cămine, pentru că ar plăti mult mai puțin, dar spațiile de cazare oferite de universități sunt insuficiente pentru numărul mare de studenți.

Irina Savu, agent imobiliar: „Studenții în această perioadă caută să închirieze în general garsoniere. Un minim de 200 de euro, 250 de euro zona Militari, Pallady și Berceni, iar undeva prin zona de nord deja cresc prețurile la 400 de euro.”

Student: Prețul e de vreo patru, cinci ori mai ieftin să stai la cămin. Bine, nu ai aceleași condiții, dar în lipsă de bani te descurci cu căminul.

Student: Prețurile sunt destul de ridicate, mai ales lângă Universitate.

Student: Anul trecut erau mult mai multe locuri, e mult mai greu acum. Într-un cămin dai 100 și ceva de lei. (Condițiile cum sunt?) Poți să trăiești.

Alți studenți au altă părere.

Student: Am stat în anul I, dar ținând cont de căminele care ni se ofereau de la universitate, cu cinci oameni într-o cameră foarte mică, am preferat să mă mut apoi în chirie. (Cu câte camere este?) Cu trei și mai stau cu încă doi prieteni și împărțim toate utilitățile. (Cât plătești lunar?) La chirie aș zice între 200 și 350 de lei pe lună.

Pentru că în această perioadă cererea crește, mulți proprietari au mărit prețurile.

Irina Savu, agent imobiliar: „Cele care se închiriau înainte cu 200 de euro, acum deja pot ajunge la 230 sau chiar 250 de euro.”

Sunt și părinți care își permit să le cumpere copiilor garsoniere în orașele unde aceștia studiază.

Bogdan Ivan, președinte Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari: „Prețurile minime pentru o garsonieră și mă refer la zona București-Ilfov sunt de aproximativ 30.000 de euro. Zonele cele mai căutate sunt cele care au acces la metrou, zona Berceni, Apărătorii Patriei, Militari.”

Principalele orașe care atrag studenți din alte localități sunt București, Iași, Cluj-Napoca,Brașov și Timișoara.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri