Elevii de clasa a IX-a învață la Informatică intensiv cum se efectuează o convorbire telefonică: „Mergi la telefon. Ridică receptorul”

Data actualizării: Data publicării:
elevi calculatoare informatica

Elevii de clasa a IX-a deprind tainele Informaticii învățând din manuale care este algoritmul unei convorbiri telefonice la telefonul fix. „Dacă are ton, formează numărul de telefon; altfel, pleacă la vecin și mergi la Pasul 10” - este unul din pașii algoritmului exemplificat în manual. Un părinte a făcut descoperirea în prima zi de școală, când a răsfoit manualul de Informatică primit de fiul său, elev la un liceu unde face informatică intensiv.

„Zic să mă aplec puțin asupra manualului de informatică de clasa a IX-a, cu ajutorul căruia fi-miu va începe să deslușească tainele acestei materii de secol XXI”, a scris Costin Mirescu luni pe Facebook, după ce a văzut manualele primite de la școală de fiul său, elev în clasa a IX-a.

Costin Mirescu a declarat marți pentru Digi24.ro că fiul său a intrat la Colegiul Național „Barbu Știrbei” din Călărași, la o clasă unde se face informatică intensiv.

În partea de început a manualului, părintele a descoperit cum sunt învățați copiii ce este un algoritm, dându-li-se ca exemplu de „algoritm al activităților zilnice” o convorbire telefonică.

Pasul 1. Început.

Pasul 2. Mergi la telefon. 

Pasul 3. Ridică microreceptorul telefonului.

Pasul 4. Dacă are ton, formează numărul de telefon; altfel, pleacă la vecin şi mergi la Pasul 10.

Pasul 5. Dacă telefonul este ocupat, închide telefonul şi mergi la Pasul 11; altfel, aşteaptă să răspundă.

Pasul 6. Dacă nu răspunde, pune microreceptorul în furcă şi mergi la Pasul 12; altfel, începi discuţia cu persoana care a răspuns.

Pasul 7. Dacă a răspuns persoana căutată, mergi la Pasul 9; altfel, cere să vină la telefon persoana căutată.

Pasul 8. Dacă persoana căutată nu poate să vină la telefon, mergi la Pasul 13; altfel, aşteaptă să vină la telefon.

Pasul 9. Discută la telefon cu persoana căutată şi mergi la Pasul 13.

Pasul 10. Anunţă la serviciul „Deranjamente telefoane" că ai telefonul defect şi mergi la Pasul 14.

Pasul 11. Aşteaptă 15 minute şi mergi la Pasul 2.

Pasul 12. Aşteaptă 1 oră şi mergi la Pasul 2.

Pasul 13. Închide telefonul.

Pasul 14. Terminat.

Părintele care a postat pe rețelele sociale imaginea unde este dat algoritmul convorbirii telefonice a mai spus că manualul a fost conceput în anul 2009, iar exemplarul primit de fiul său la școală este reeditat în 2017.

El a remarcat și că pe coperta manualului apar ca elemente grafice un model vechi de monitor de computer, precum și o dischetă (floppy disk), lucruri depășite de mult de evoluția domeniului IT. 

De altfel, Costin Mirescu a calificat exemplul din manual ca fiind „o activitate absolut familiară pentru orice tânăr de 14 ani din deceniul nouă al secolului trecut, dar cu care adolescenții de astăzi nu pot rezona nicicum”.

Și în manualul de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, materie separată de Informatică, părintele a descoperit lucruri învechite care se predau elevilor, cum ar fi sisteme de operare care nu se mai folosesc de mult.

tel
Algoritmul unei convorbiri telefonice, manual Informatică cl. a IX-a. Sursă foto: Facebook / Costin Mirescu
info cl ix
Copertă manual Informatică cl. a IX-a. Sursă foto: Facebook / Costin Mirescu
windows 5
Sisteme de operare vechi, predate în manualul de TIC, cl. a IX-a. Sursă foto: Costin Mirescu

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri